BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slik kobler du sammen PC-en og TV-en

Nå er tiden kommet til å koble fjernsynsapparatet og PC-en sammen. Dette gir DVD-film med superlyd til en billig penge.

27. sep. 2002 - 14:17


kan




digi.no gir her en guide til hva du bør tenke på og fordelene/ulempene de forskjellige valgene gir.



Du kan ordne superlyden og DVD-avspillingen på en billigere måte, for det er ikke nødvendig å ha dobbelt opp med utstyr i flere rom. Bruk PC-en i stedet som avspillingsenhet. Her er hva du kan spare:

For det første har stadig flere PC-er nå innebygget DVD-spiller. Har du ikke har en, kan du kjøpe en for innbygging til skarve 650 kroner. DVD-plater er ofte laget for geografiske soner, men mange DVD-spillere kan vise filmer ment for USA eller Asia. Sjekk spilleren og programvaren som følger med, den løser ofte problemet eller kan låses opp med gratisprogrammer. Du kan få DVD-film og superlyd på både filmer og spill for en billig penge. Her er hva du trenger:
  • DVD-spiller for PC: Starter på 500 kroner
  • Lydkort: Starter på 500 kroner
  • Høyttalersett: Starter på 1000 kroner
  • S-video-kabel: 100-200 kroner
surround-høyttalersett

Les digi.nos tester av surround-høyttalere:

lydkort


Den enkleste er Dolby Pro Logic, et format som gir tre kanaler i stedet for de to kanalene i stereo. Pro Logic er stort sett historie.

Det neste hakket opp er 5.1, en standard som litt forvirrende angir bruk av seks høyttalere. Ettallet til slutt angir at systemet har en subwoofer (bass-enhet). I tillegg kommer fem små høyttalere som skal plasseres i en firkant rundt deg. Du får også en høyttaler i senter foran. Standarden kalles også AC-3.


5.1-systemer er dessverre ganske plasseringssensitive, noe bransjen nå lapper på med å lansere 6.1 - en standard med en senter-bak-høyttalere. Nytt 6.1-utstyr klarer å lage en falskt signal for baksenter-kanalen og gi 6.1-lyd fra et 5.1-signal.

Noen produsenter bruker også betegnelsen 7.1, fordi kinoer bruker to bak-senterhøyttalere, men for hjemmebruk er dette bortkastet, i hvert fall mener produsenten Creative det.

5.1, 6.1 og såkalte 7.1-lydkort selges med forskjellige funksjoner til helt ned i 500 kroner på norske nettbutikker.

For å forvirre deg ytterligere, kaller bransjen ofte 5.1-lyd for Dolby Digital, mens 6.1 kalles Dolby Digital EX. Alle disse lydformatene er digitale, selv om de transporteres til subwooferen og den innebygde kontrollenheten/forsterkeren med en tredelt minijack-plugg. Der dekodes de og gjøres om til analoge signaler som forsterkes.

Skal du høre på musikk, bør du kanskje sikre deg at du får full glede av lyd-DVD-platene (DVD Audio) som nå kommer. De vil komme i to formater - en type plater der musikken er mikset i 5.1 (seks kanaler) og en type plater med to kanaler der musikken er kodet i 24-bit og med en frekvens på 192 KHz - det vil si at signalet er langt mer nøyaktig gjenskapt enn på en CD.

Noe utstyr skryter også av å gjengi THX. Dette er ikke en teknisk standard, men en kvalitetssertifisering som Star Wars-regissør George Lucas skapte. Standarden setter både krav til volum, klarhet og definisjon.

Du kan dermed spare mye penger på å bruke PC-en til å spille av DVD. Men det har både noen bonuser og noen ulemper.

Den viktigste er kanskje valget du må gjøre med plasseringen av surround-høyttalerne dine. Setter du dem opp i stuen for å bruk til film, er det kanskje vanskeligere å bruke til spill. En annen utfordring er å strekke den nødvendige S-video-kabelen til TV og kablene til subwoofere. Mange kvier seg kanskje for å bore i veggene. Det finnes dog en trådløs mulighet for å koble til TVen - koster rundt 1500 kroner, men du må borre kabel til kablene mellom PC og høyttalere.

Dessuten er det ikke alle som liker å montere små høyttalere overalt i stua.

Men når dette er gjort, kan du spille av både MP3-musikk, digital-video og etter hvert video-on-demand i stua. For sofaen er mer behagelig enn kontorpulten for skrivebordet.

Pengene du har spart, kan du sette inn som en start på "nå vil jeg ha film-prosjektor"-kontoen. For disse er dessverre ganske dyre fremdeles.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.