Slik lover Oracle å videreføre Java

Ni millioner utviklere arbeider med Java, og Oracle har ikke råd til å støte dem fra seg.

Slik lover Oracle å videreføre Java

Ni millioner utviklere arbeider med Java, og Oracle har ikke råd til å støte dem fra seg.

I forrige uke fullførte Oracle den formelle overtakelsen av Sun, og har med det også eierskap til Java. På et stort arrangement som falt samtidig med lanseringen av Apple iPad, lovte Oracle å ta ansvar for å utvikle Java videre, og la fram hva de har tenkt å gjøre med alle teknologiens ulike bestanddeler.

Charles Phillips, som sammen med Safra Catz er antakelig den nærmeste medarbeideren til toppsjef Larry Ellison, anla tonen i sin åpningstale. Han pekte på Oracles langvarige engasjement for Java og andre åpne standarder. Oracle har blant annet vært medansvarlig for spesifikasjonen EJB 3.0 (Enterprise Java Beans) og hovedansvarlig for flere Java-prosjekter innen Eclipse.

Phillips lovet å opprettholde og videreføre JavaOne som global samling for Java-fellesskapet. Sun arrangerte sin siste JavaOne i juni i fjor. Oracle står for sin første i San Francisco fra 19. til 23. september, samtidig med Oracle OpenWorld og Oracle Develop. Han lovet videre lokale JavaOne-samlinger i Brasil, Russland, India og Kina.

Oracles Java-strategi ble formelt presentert av «executive vice president» Thomas Kurian. Han ga tre høytidelige løftere:

 • Java skal forbedres og utvides med tanke på «nye paradigmer for applikasjonsutvikling».
 • Java skal integreres og forenkles med tanke på kommende og nåværende distribusjonsarkitekturer («deployment architectures»)
 • Utviklerfellesskapet rundt Java – Java Developer Community – skal revitaliseres. Oracle skal investere for å få fram flere fremragende eksempler og større deltakelse i fellesaktiviteter.

Fellesskapet rundt Java utgjør verdens største utviklermiljø. Analyseselskapet Evans Data anslår at det finnes over 9 millioner aktive Java-utviklere, mot for eksempel 7,2 millioner for C og C++, 5 millioner for C#, 4,9 millioner Visual Basic og 10,4 millioner for skriptspråk.

Kurian illustrerte mangfoldet i Java med denne plansjen, og bedyret at Oracle tar på seg ansvaret for absolutt alt.

Har er noen av de konkrete løftene Kurian ga:

Java SE (Standard Edition)

 • Rask leveranse av versjon 7, med mange nye egenskaper for blant annet modularisering, økt utviklerproduktivitet, høyere ytelse og støtte for flerkjernede prosessorer.
 • Det skal satses strategisk på to JVM-er (Java Virtual Machine): Suns egen Hotspot for servere og pc-er, og Oracles egen JRockit som beskrives som verdens raskeste. Begge skal tilbys med drift og overvåking i sanntid, legges opp til å kjøre direkte på hypervisorer, og få optimalisert NUMA-kompilering for kjøring på flerkjernede prosessorer.
 • Det loves vedvarende støtte for «alle ledende operativsystemer».

Java EE (Enterprise Edition)

 • Java EE skal utvikles for å fremme nøkkelinitiativer som modularitet med åpne standarder, nye «lette» serverprofiler, webapplikasjoner med avansert funksjonalitet med mer.
 • Glassfish, Suns prosjekt for applikasjonsserver i åpen kildekode for Java EE, skal videreføres, og skal fortsatt være referanseimplementasjon. Det skal skilles skarpt mellom Glassfish og Oracles egen applikasjonsserver, det tidligere BEA-produktet WebLogic. WebLogic skal videreføres som Oracles strategiske applikasjonsserver for bedrifter.
 • Det skal ikke gjøres endringer i verken supportordninger eller distribusjonsmodell for Glassfish.

Java ME (Mobile Edition)

 • Programmeringsgrensesnittene for Java ME og Java SE skal forenes. Selv om det dukker opp stadig flere apparater og operativsystemer som vanskeliggjør programmeringsmodellene, holder man fast ved det tradisjonelle Java-prinsippet om at et program skal kunne skrives én gang å så kjøres på hva det måtte være.
 • Java ME skal optimeres med tanke på ytelse, både oppstart og kjøring, med tanke på strømforbruk, og med tanke på utviklerproduktivitet. I det siste inngår blant annet optimering med tanke på JavaFX (plattformen for Java-applikasjoner som kjører i en nettleser) og porting av Java ME til nye plattformer som IP TV og Blu Ray og andre dedikerte enheter («embedded devices»).
 • Java generelt skal utvides med tanke på stadig større funksjonsrikdom i webapplikasjoner. Det loves blant annet et omfangsrikt bibliotek for brukergrensesnittkomponenter og sømløst samspill mellom Java, Javascript og HTML 5.

    Les også:

Til toppen