BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slik modifiserer tyven mobiltelefonen din

Med enkelt utstyr kan tyvene enkelt ta i bruk den stjålne mobiltelefonen uten å være redd for å bli sperret. Slik gjør de det.

Lars Kvanum
24. aug. 2000 - 15:30

I fjor vinter og i vår gikk mobiltelefontyverier kraftig ned i Norge. Grunnen til dette var at serienummeret på telefonen, det såkalte IMEI-nummeret (International Mobile Equipment Identifier, en femtensifret kode for å identifisere utstyr), ble brukt til å sperre telefonene for bruk, og da hjalp det ikke engang å skifte SIM-kort.

Følg saken i digitoday.no:
Slik modifiserer tyven mobiltelefonen din
Eksplosjon i tyveri av mobiltelefoner
Tyvene låser opp din stjålne mobil
Tyveriene kunne vært unngått

Når telefonen prøvde å ringe ut, eller ble oppringt, kunne telefonsentralen "se" at denne IMEI-koden lå i svartelisten, og terminalen ble da sperret umiddelbart for bruk.

Nå stiger mobiltelefontyveri og omsetningen kraftig. Personer i miljøet som digitoday.no har snakket med bekrefter at det uten problemer er mulig å endre serienummeret på telefonen slik at den kan brukes igjen.

De samme metodene brukes også for å fjerne låsene som ligger i systemet og hindrer kontantkortbrukere å bruke mobilen sin på andre nettverk eller med andre SIM-kort.

Måten serienummeret endres på er ved å koble telefonene til en datamaskin med en kabel. Disse kablene er, etter det vi forstår, ennå ikke å få tak i her i Norge, men på Internett har man mange muligheter. Et raskt søk ga oss flere leverandører og til og med en oppskrift for å lage slike kabler selv. Kablene koster fra 10-300 dollar. De dyreste modellene har kontakt for tilkobling til de fleste nye populære mobiltelefoner.

Vis mer

Kablene gjør at telefonen tror at brukeren sitter på originalt utstyr fra produsenten og gir deg derfor tilgang til spesielle funksjoner som da egentlig kun er ment for sertifiserte teknikere. Her kan du lese av alle koder i telefonen, inklusive hovedkoden til telefonen, programvarelåser, IMEI-kode og mye mer. Siden dette ligger i programvaren og ikke i maskinvaren kan enkelte programmer også endre disse kodene.

Og det er dette som er interessant for mobiltelefontyvene.
Alle programmene man trenger for å benytte seg av kablene befinner seg allerede på nettet, og mange leverer dem også sammen med kabelen. Enkelte kabelleverandører opplyser til og med på nettstedet sitt at kabelen er perfekt til å endre IMEI koder og programvarelåser. På telefon har vi fått opplyst fra flere butikker at kablene er testet og at de også utfører modifikasjon for brukeren.

Program for å endre Nokia-koder. <i>Skjermbilde:  Digitoday</i>
Program for å endre Nokia-koder. Skjermbilde:  Digitoday

Det eneste egentlige bruksområdet for programmene og kablene er å enten endre en IMEI-kode for å gå utenom telefonselskapenes sikkerhetsrutiner, eller å fjerne programvarelåsene for å kjøpe seg en billig telefon med kontaktkort uten å egentlig trenge å bruke det. digitoday.no fant også en liten boks på Internett som bare kan kobles til, uten at man må gjøre noe som helst eller koble til datamaskin, som automatisk fjernet programvarelåsene.

Med de sikkerhetssystemene som nå brukes for å kunne sperre en stjålet telefon, bruker en tyv med det riktige utstyret under 10 minutter fra han stjeler telefonen til den er klar til salg.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.