JUSS OG SAMFUNN

Slik omgår du svensk snoking

Ny nettjeneste vil tukte FRA-loven, IPRED og EUs lagringsdirektiv.

4. des. 2009 - 15:33

Anonym adferd og trafikk på internett er satt under sterkt press. En rekke lands myndigheter utfordrer personvernet og ytringsfriheten gjennom lovverk og overvåkning satt i system.

Sverige har allerede innført den omstridte Ipred-loven, som gir private aktører anledning til å kreve personopplysninger om mistenkte fildelere utlevert.

Den 1. desember trådte også FRA-loven i kraft, som åpner for massiv overvåkning av all nettrafikk som krysser svenskegrensa, noe som særlig rammer norske og finske nettbrukere.

Samtidig vurderer norske myndigheter å innføre EUs minst like omstridte datalagringsdirektiv.

Denne uken lanseres den svenske nettjenesten Surfsafe.se, en anonymiseringstjeneste spesielt laget for å unngå alle disse reglene.

- Gjennom å kryptere all trafikk og sende via servere som befinner seg i Norge blir det umulig for (svenske) myndigheter å se hva brukerne gjør. FRA har ikke mulighet for å lese trafikk som er kryptert når den passerer deres koblingspunkter, heter det i en pressemelding om tjenesten.

Selskapet lover at de ikke logger noe av trafikken gjennom tjenesten, og at de ikke tar vare på noen personppplysninger, utover det som kreves for å fakturere for bruken.

Det skal koste 45 svenske kroner i måneden for tilgang til tjenesten, men inntil videre tar de imot søknader om betatestere. Vi antar at slik betatilgang ikke koster noe.

- Det er vår forretningsidé og grunnleggende vurdering at innbyggere som ikke er mistenkt for kriminalitet heller ikke skal overvåkes eller tvinges til å utlevere personopplysninger. Våre kunder skal føle seg like trygge når de kommuniserer på nettet som når de sender brev med posten. Innbyggernes demokratiske rettigheter må alltid gå foran statens umettelige kontrollbehov, uttaler Surfsafe-talsmann Gustaf Dymov.

Det er Datatilsynet i Norge som gjorde oss oppmerksom på initiativet gjennom en melding de har lagt ut på Twitter.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.