Slik pleies personvernet på nett

Hver dag etterlater vi i snitt tjue spor på Internett. Her er Teknologirådets tolv råd for personvernpleie.

Hver dag etterlater vi i snitt tjue spor på Internett. Her er Teknologirådets tolv råd for personvernpleie.

En gruppeundersøkelse som Teknologirådet gjennomførte i fjor, viste at folk flest ikke er flinke til å beskytte eget personvern. De fleste mener at personvern er en viktig sak, men oppgir gjerne personopplysninger mot å få gratis tjenester som ringetoner og spill.

Teknologirådet har nå gitt ut en rapport om prosjektet IKT og personvern som viser hvordan dagens og morgendagens teknologi endrer betingelsene for personvernet. Resultatet av arbeidet skal formidles til Stortinget, myndigheter og samfunnet generelt.

Rapporten ble gjennomgått på Justisdepartementets etikkseminar tirsdag. Den er dessverre ennå ikke tilgjengelig fra Teknologirådets nettsted, i motsetning til Norsk Regnesentrals rapport om elektroniske spor som ble gjennomgått på det samme seminaret.

    Les også:

Elektroniske spor kan være alt fra digitale fotavtrykk som forteller hvem som har vært et sted til en gitt tid, til detaljerte personopplysninger man legger fra seg på et nettsted.

Transaksjoner med betalingskort og i nettbanken, passering i bomring med Autopass-brikke og bruk av adgangskort på jobben er klassiske eksempler på elektroniske spor.

Her er Teknologirådets 12 råd til nettbrukere:

 1. Ta ansvar for å beskytte dine personopplysninger. Vær forsiktig med å oppgi personopplysninger som navn, adresse, arbeidssted, telefonnummer eller lignende til tjenesteleverandører på Internett. Med mindre du er sikker på at opplysningene vil bli behandlet på en betryggende måte, bør du unngå å oppgi personopplysninger.

 2. Vær selektiv med identifikasjon på Internett. Vis forsiktighet med å oppgi identifiserende informasjon til fremmede mennesker. Det er god praksis å opptre under pseudonym (brukernavn) på Internett og kun oppgi riktig navn, adresse og andre personopplysninger til aktører man vet er til å stole på. Lag gjerne navn som er innlysende fiktive som for eksempel Dolly Duck fra Andeby.

 3. Beskytt deg mot informasjonskapsler («cookies»). Informasjonskapsler er små datafiler som et nettsted lagrer på din PC med informasjon om din bruk av dette nettstedet. Personopplysninger som navn, adresse og kredittkortnummer og hvilke sider man har besøkt på det aktuelle nettstedet, lagres gjerne her. Tredjeparts informasjonskapsler kan utplasseres av en aktør som har en bannerannonse på det besøkte nettstedet.

  Nyere utgaver av nettlesere lar brukeren enkelt justere nivået for personvernbeskyttelse, og slik bestemme vilkårene for aksept eller avvisning av informasjonskapsler. I Internet Explorer finnes innstillingen under Verktøy/Alternativer for Internett/Personvern.

 4. Vær bevisst nettleserens internettlogg og midlertidige filer. Nettleseren lagrer historikk over din websurfing i en internettlogg. Denne gjør det lettere å gjenfinne adresser du har besøkt tidligere. Trenger man å beskytte sine surfespor mot andre nysgjerrige brukere på PC-en, kan både logg, midlertidige filer og informasjonskapsler slettes i Internet Explorer/verktøy/alternativer for Internett/generelt.

 5. Vær skeptisk til tilbud om gratisytelser mot personopplysninger. Mange tjenesteleverandører tilbyr deg noe gratis mot at du oppgir personlig informasjon. Spør deg selv hvorfor leverandøren er villig til å gi deg noe for å få informasjon om deg.

 6. Vær spesielt forsiktig på usikrede områder på Internett. Unngå å oppgi sensitiv informasjon som for eksempel kredittkortnummer over usikrede forbindelser. Sjekk at forbindelsen er kryptert ved å se at adressefeltet starter med https://. Nettleseren vil også vise et symbol i form at en låst hengelås for å markere en kryptert forbindelse.

 7. Husk at e-post ikke er beskyttet mot innsyn. Under normale omstendigheter sendes e-post ukryptert. Vær derfor forsiktig med å sende svært sensitiv informasjon på e-post.

 8. Les personvernløftet før du oppgir identifiserende personopplysninger. Hvis tjenester på Internett som ber om personopplysninger ikke er betryggende (for eksempel hvis de vil videreselge dine opplysninger), bør du være svært forsiktig med hva du oppgir av opplysninger.

 9. Invester i nødvendig sikring av egen hjemme-PC. Alle PC-er bør ha installert et antivirusprogram som automatisk oppdateres over nettet. PC-er tilkoblet nettet via ADSL bør også ha installert en brannmur enten i form av programvare eller maskinvare, gjerne integrert i en ruter.

 10. Bruk en ekstra e-postadresse på Internett. Ved bruk av chattetjeneste er bruk av anonymt brukernavn en selvfølge. Svar aldri på spam.

 11. Beskytt deg mot spionprogrammer. Egne programmer er laget for å beskytte mot spionprogrammer – et eksempel er AD-aware fra Lavasoft.

 12. Ikke vær overdreven paranoid. Teknologirådet understreker at Internett ved enkle forholdsregler er et trygt sted uten å måtte kompromittere ditt personvern.

Her kan du lese rapporten:

Til toppen