BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slik regner du ut IT-besparelser

DnB og Gjensidige Nor mener de skal spare 450 millioner IT-kroner på tre år. Vi har ni forslag til hvordan de egentlig har "regnet ut" dette tallet.

DnB og Gjensidige Nor skal kanskje fusjonere. Mye av årsaken i denne og andre fusjoner er mulighetene til å spare penger, blant annet på IT. De to bankene tror de kan spare så mye som 450 millioner kroner på tre år.

Man kan se for seg følgende scenario: IT-direktøren i DnB blir innkalt til ledelsen og får beskjed om å skrive en plan for en fusjon av de ekstremt tunge og kompliserte IT-systemene.

Å lage en presis plan er umulig - store IT-systemer er for kompliserte, tidsrammene er for trange og bare det å telle alle problemkilder og potensielle lass-veltere er altfor vanskelig.

Svært mange slike store IT-fusjoner feiler fordi man rett og slett må gjette en del og håpe på at ting går ganske bra. Som IT-sjef har du derfor følgende valg når du skal lage en for eksempel tre-års-plan. For ber du om tre måneder for å lage en detaljert plan, får du nei.

Her er valgene:

1: Ta en Gartner-rapport som omtaler slike fusjoner og bruk snitt-tallene fra disse. Hold kjeft om hvor mange som feiler.

2: Lag et snitt av estimatene fra forskjellige folk i organisasjonen din og legg på 20 prosent.

3: Si sannheten: - Det er det umulig å si noe sikkert om resultatet av slike enorme prosesser. (Begynn å les jobbannonsene.)

4: Si sannheten: - Ser vi på Nordea, tar slike IT-fusjoner svært lang tid og vi vil neppe spare penger før det har gått 3-5 år. (Begynn å les jobbannonsene.)

5: Si sannheten: - IT-avdelingen vår og hos konkurrenten kommer til å kjempe med nebb og klør og sabotere alle endringer og nedbemmaninger disse kan føre til. (Begynn å les jobbannonsene.)

5: Bestem deg for en besparelse du tror ledelsen vil bli fornøyd med og skriv 20 sider med forbehold i din rapport. Ta mange kopier av rapporten så du finner den om tre år.

6: Gjett vilt og sats knallhardt, særlig hvis du nærmer deg pensjonsalderen eller er lei av å jobbe i IT-bransjen.

7: Vær skråsikker og søk deg så til en ”fristilt konsulentrolle” enten før eller i det øyeblikket budsjettsprekkene åpner seg.

8: Gi beregningsjobben videre til en gruppe med undersjefer. Disse ville få sparken under fusjons- og konsolideringsprosessen og du slipper unna ansvaret.

9: Lei inn Tormod Hermansen og Bjørn Rosengren som fusjonskonsulenter. De kan jo alt om IT og tele.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.