BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slik regner du ut IT-besparelser

DnB og Gjensidige Nor mener de skal spare 450 millioner IT-kroner på tre år. Vi har ni forslag til hvordan de egentlig har "regnet ut" dette tallet.

DnB og Gjensidige Nor skal kanskje fusjonere. Mye av årsaken i denne og andre fusjoner er mulighetene til å spare penger, blant annet på IT. De to bankene tror de kan spare så mye som 450 millioner kroner på tre år.

Man kan se for seg følgende scenario: IT-direktøren i DnB blir innkalt til ledelsen og får beskjed om å skrive en plan for en fusjon av de ekstremt tunge og kompliserte IT-systemene.

Å lage en presis plan er umulig - store IT-systemer er for kompliserte, tidsrammene er for trange og bare det å telle alle problemkilder og potensielle lass-veltere er altfor vanskelig.

Svært mange slike store IT-fusjoner feiler fordi man rett og slett må gjette en del og håpe på at ting går ganske bra. Som IT-sjef har du derfor følgende valg når du skal lage en for eksempel tre-års-plan. For ber du om tre måneder for å lage en detaljert plan, får du nei.

Her er valgene:

1: Ta en Gartner-rapport som omtaler slike fusjoner og bruk snitt-tallene fra disse. Hold kjeft om hvor mange som feiler.

2: Lag et snitt av estimatene fra forskjellige folk i organisasjonen din og legg på 20 prosent.

3: Si sannheten: - Det er det umulig å si noe sikkert om resultatet av slike enorme prosesser. (Begynn å les jobbannonsene.)

4: Si sannheten: - Ser vi på Nordea, tar slike IT-fusjoner svært lang tid og vi vil neppe spare penger før det har gått 3-5 år. (Begynn å les jobbannonsene.)

5: Si sannheten: - IT-avdelingen vår og hos konkurrenten kommer til å kjempe med nebb og klør og sabotere alle endringer og nedbemmaninger disse kan føre til. (Begynn å les jobbannonsene.)

5: Bestem deg for en besparelse du tror ledelsen vil bli fornøyd med og skriv 20 sider med forbehold i din rapport. Ta mange kopier av rapporten så du finner den om tre år.

6: Gjett vilt og sats knallhardt, særlig hvis du nærmer deg pensjonsalderen eller er lei av å jobbe i IT-bransjen.

7: Vær skråsikker og søk deg så til en ”fristilt konsulentrolle” enten før eller i det øyeblikket budsjettsprekkene åpner seg.

8: Gi beregningsjobben videre til en gruppe med undersjefer. Disse ville få sparken under fusjons- og konsolideringsprosessen og du slipper unna ansvaret.

9: Lei inn Tormod Hermansen og Bjørn Rosengren som fusjonskonsulenter. De kan jo alt om IT og tele.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.