ANALYSER

Slik ser IT-Norge egentlig ut

For første gang er det som finnes av statistikk om IT-bruk og IT-bransjen i Norge samlet på et sted.

27. juni 2005 - 13:26

Lurer du på hvor mange som har bredbånd, mobilabonnement eller handlet på internett, eventuelt hvor de bor og hvor mye de tjener? SSB har nå for første gang samlet statistikk om det norske informasjonssamfunnet i en rapport. HEr er det mye å hente for folk som er glade i å tolke tall.

Rapporten inneholder statistikk fra både næringslivet, private og det offentlige, samt sammenligninger med andre land.

Les hele rapporten her.

For intenrett, netthandel og mobiltelefoni peker de fleste piler rett opp. Men på tross av kraftig vekst er det en del jubeltall som kan snus med spørsmålet om det ikke burde vært enda høyere.

For eksempel økte andelen bedrifter med bredbånd fra 41 til 50 prosent fra 2003 til 2004, for bedrifter med mellom 50 og 100. Økningen er kraftig, men det er fristende å fokusere på at halvparten av disse relativt store bedriftene faktisk ikke hadde bredbånd.

Blant bedrifter med over 100 ansatte er andelen 34 prosent, uten bredbånd. Det er noe overraskende at så store bedrifter fremdeles klarer seg uten bredbånd.

SSB melder også at andelen bedrifter med egen nettside stagnerte og gikk litt tilbake i 2004, til rundt 65 prosent. Distribusjon av varer og tjenester via nettsiden hadde derimot begynt å stige igjen. Tallet er nå oppe igjen på samme nivå som i 2001, med 7 prosent, etter å ha vært nede i 5 prosent i 2003.

Andelen nettsider som selger trenger likevel ikke å bety så mye. Det demonstreres tydelig av statistikken over totalvolumet av internett-salget. Det vokste nemlig kraftig fra 2000, frem til 2003, og viser ingen tegn til midlertidig nedgang i 2003, slik som andelen nettsider som driver handel. I 2003 var nettomsetningen oppe i 40 milliarder, melder SSB, opp fra 9 milliarder i 1999, melder SSB. Tall for 2004 er ikke tilgjengelige.

IKT ser dessverre ikke ut til å kunne erstatte olje riktig ennå. Importen øker nemlig raskere enn importen, og ligger skyhøyt over. I 2004 var importen på 36,1 milliarder kroner, en økning på hele 20,9 prosent i forhold til året før.

Eksporten økte til sammenligning med 8,5 prosent til 13,1 milliarder, fremdeles et stykke under toppåret 2001, da det ble eksportert IKT-varer for 15,2 milliarder.

Tross mange forsøk på å etablere IT-kraftsentre i distriktene er det Østlandet som dominerer eksporten, med 7,3 milliarder i IKT-eksport. Fra resten av landet eksporteres det dermed bare for 2,9 milliarder, ettersom ytterligere 2,9 milliarder ikke kan knyttes til noe spesielt fylke. Vestlandet ligger best an av de andre landsdelene, med 1,4 milliarder og pen vekst for Hordaland, Sogn.og Fjordane og Møre- og Romasdal.

"Silisiumkysten" i agderfylkene og Rogaland står for 712 millioner i eksport, Trøndelag for 446 millioner og det tre nordligste fylkene tredoblet eksporten i 2004, til 219 millioner kroner.

Helt på bunn ligger innlandsfylkene Hedmark og Oppland med IKT-eksport på bare 82 millioner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.