Slik ser Microsoft for seg fremtidens PC

Kjøp en kruttønne og lås opp ytelse og tjenester etter eget ønske.

Slik ser Microsoft for seg fremtidens PC

Kjøp en kruttønne og lås opp ytelse og tjenester etter eget ønske.

Tenk deg en bil breddfull med hestekrefter under panseret, men der en del av ytelsen er låst vekk. Dersom du vil ha racerbil må du bla opp mer penger.

Dette finnes allerede i bilverdenen, der bedre motorytelse eller nye funksjoner i enkelte tilfeller kan hentes ut ved å chip-trimme eller omprogrammere en minnebrikke.

Slik kan også fremtidens PC bli, hvis vi skal dømme ut fra en fersk patentsøknad fra Microsoft.

Patentet ble godkjent av det amerikanske patentkontoret så sent som 1. juledag og bærer det klingende navnet Metered Pay-As-You-Go Computing Experience.

Ifølge søknaden dreier det seg om en datamaskin med skalerbar ytelse og valgfri programvare og tjenester. Grensesnittet gir brukeren et valg mellom ulike nivåer av ytelse på komponenter som prosessoren, minne, grafikkkort og lignende.

De inkluderte tjenestene kan for eksempel være ordbehandling, e-post, nettleser, tilgang til database med mer.

Microsoft ser for seg at de ulike komponentene, både programvare og maskinvare, hver har en kostnad ved seg. Betalingsmodellen innebærer at brukeren (eller en nettverksadministrator) kan velge å betale for en skreddersydd opplevelse.

Prisen for opplevelsen vil avgjøres av hvilke valg som gjøres, og dette kan ifølge patentet både dreie seg om et tidsavgrenset abonnement, for eksempel timesbasert, eller en engangskostnad.

En slik modell vil nødvendigvis måtte ha en mekanisme som overvåker bruk og sikkerhet som hindrer uautorisert tilgang.

Tankegangen er at denne tilnærmingen er mer fleksibel for kunden enn å kjøpe en PC og programvare som muligens ikke møter vedkommendes behov gjennom hele utstyrets levetid.

- Når behovet er enkel nettsurfing, så kan lav ytelse benyttes. Dersom det ved en senere anledning blir behov for nettverksbasert interaktiv spillytelse, kan den høyeste ytelsen bli gjort tilgjengelig for brukeren, heter det i patentet.

Som eksempel på hva ulike pakker med programvare og prosessorkraft kan komme til å koste, foreslår Microsoft at kontorpakken Office kan koste en dollar per time. En spillpakke kan koste 1,25 dollar mens nettsurfing kan i samme tidsrom kanskje bli på 80 cent i timen.

Selv om patentsøknaden ikke nødvendigvis noensinne blir realisert som et ferdig produkt, så kan den gi en pekepinn på hva programvaregiganten ser for seg i fremtiden.

Det hele ser ut til å passe ganske godt med tilnærmingen selskapet (og mange av konkurrentene) har med tjenester og maskinkraft leverert over internett eller «nettskyen», såkalt cloud-baserte tjenester.

Til toppen