Slik ser Windows Vista ut i 3D

Heretter slipper Microsoft månedlige testutgaver av Windows Vista. Her er bilder av den første, med grensesnittet «Flip 3D».

Selv om Windows Vista, tidligere kjent under kodenavnet Longhorn, lenge har vært en plattform som til en viss grad har kunnet brukes av sluttbrukere, har det meste av Microsofts fokus til nå vært rettet mot de sentrale komponentene som skal ligge under skalle i operativsystemet og først og fremst hjelpe utviklere med å lage nye løsninger. Sluttbrukeropplevelsen har stort sett blitt nevnt i bisetninger.

Under denne ukens Professional Developers Conference 2005 (PDC05) i Los Angeles, delte Microsoft ut en ny testutgave av det kommende operativsystemet. Denne utgaven, Windows Vista Community Technology Preview (CTP), er den første i en serie med månedlige utgivelser av Windows Vista som skal gjøres tilgjengelige for relativt store grupper. Programvaren også deles ut til medlemmer av Windows Vista Technical Beta Program og abonnenter av MSDN og Microsoft TechNet.

Målet med utgivelsene er selvfølgelig å få mest mulig feedback fra testerne og å la programvareutviklere gjøre seg klare til å ta i bruk nyhetene som er i vente.

Microsoft anbefaler fortsatt at vanlige PC-brukere venter med å teste Windows Vista til Beta 2-utgaven kommer. Selskapet oppgir ingen dato for når dette vil skje, men det er nok en stund til. Beta 1 ble gitt ut i juli i år, og det er trolig minst et år til den endelige utgaven er klar.

Blant den funksjonaliteten som nå offisielt vil være en del av Windows Vista, er User Account Protection (vern om brukerkonto). Dette ble inkludert i Beta 1, men er blitt skrudd på som standard i den første CTP-utgaven. Standardbrukere vil bli bedt om å taste administratorpassord når de forsøker å gjøre endringer på systemnivå, for eksempel installere programvare. Også kontoer med superbrukerrettigheter vil bli bedt om passord før systemendringer kan gjennomføres. Under PDC oppfordrer Microsoft utviklerne innstendig til å lage programvare som ikke krever admin-rettigheter.

Windows SuperFetch har vi omtalt tidligere. Denne funksjonen registrerer over tid hvordan en PC brukes og laster de delene av systemet og programvaren forøvrig som brukeren bruker oftest, inn i minnet før behovet melder seg. Dette skal redusere tiden det tar å starte programvare. Løsningen krever en del minne for å være effektiv, men visepresident for plattformer i Microsoft, fortalte tirsdag at også vanlige flashminnepinner kan inngå som en del av dette minnet.

Intel og flere PC-produsenter har i flere år vist fram bærbare PC-er med en liten skjerm og kanskje noen knapper på utsiden av lokket. Windows Vista vil ta i bruk dette gjennom det som kalles Windows SideShow -plattformen, tidligere kjent som Auxiliary Displays. Brukeren skal kunne velge blant en rekke mini-applikasjoner eller «gadgets» som kan gi raskt tilgang til informasjon på denne skjermen.

I Beta 1 fulgte det med et sett med API-er, dokumentasjon og verktøy som skal gjøre det mulig for tredjepartsleverandører å ta i bruk Windows SideShow. I den nye CTP-utgaven er det blitt langt til mer kontroll over innstillingene av skjermen, noe som gjør det mulig for brukerne å velge hvilken programvare som skal brukes og hvordan ulike enheter skal samhandle med disse. I kommende CTP-utgaver vil det følge med flere slike småprogrammer som skal kunne tilby systemmeldinger om for eksempel lynmeldinger, e-post og nettverkstilgang, kontroll over medieavspilling og utdrag av brukerens kalender, kontakter og oppgaver. Mer informasjon om disse småprogrammene finnes på denne siden.

En funksjon som har fått kodenavnet «Meeting Space», er en P2P-basert samarbeidsløsning som gjør det mulig for grupper og møtedeltakere å kringkaste presentasjoner og dokumenter til de andre deltakerne på en sikker måte. Dette er den første funksjonen i Windows Vista som tar i bruk operativsystemets «People Near Me»-egenskaper. Disse identifiserer kun de brukerne som er i et nærliggende subnett. Brukerne kan skru denne funksjonen av eller på, eventuelt kan hele styres av IT-administratorene. «People Near Me» er en del av en ny P2P-plattform for utviklere i Windows Vista som skal gi fundamentene for en serverløse applikasjoner innen områder som nettverk, identifisering, brukerautentisering, filreplikering og sikkerhet.

Deler av dagens «Task Manager» vil bli erstattet av noe Microsoft har gitt kodenavnet Windows «Flip». Denne vil vise en rad med oppdaterte miniatyrbilder av de åpne applikasjonene og dokumentene. En versjon som kalles «Flip 3D», vil vise vinduene overlappende i en 3D-visning, tilsvarende en Rolodex. Denne funksjonaliteten tar i bruk Windows Presentation Framework, tidligere kjent som Avalon.

Flip 3D kan forøvrig minne mye om Suns Looking Glass-løsning.

    Les også:

Også oppgavelinjen vil bli oppdatert, slik at miniatyrbilder av vinduene som er åpne og listet på oppgavelinjen, vises like over muspekeren når denne holdes over de forskjellige knappene på linjen.

Blant det som ikke er inkludert i den nåværende CTP-utgaven, men som kan ventes i framtidige utgaver, er Windows Sidebar. Dette er et panel på brukerens arbeidsflate som gir tilgang til en annen type gadgets eller miniprogrammer. Programmene kan eventuelt også «flyte» andre steder på arbeidsflaten. Men Windows Sidebar skal tilby en skalerbar og rik plattform som utviklere kan henvende seg til ved hjelp av en rekke forskjellige utviklingsspråk og plattformer, fra DHTML og Atlas til Windows Presentation Foundation. Mer om dette finnes på denne siden

Dessuten kan det i de kommende CTP-utgavene forventes flere nyheter i Internet Explorer 7. Flere skal komme allerede i oktober.

Klikk her for å se på skjermbildene fra Windows Vista CTP (klikk på bildene for å se større utgaver).

Til toppen