HTTPS er spesielt viktig for nettsteder som håndterer fortrolig informasjon, inkludert persondata og passord. Men det er fordeler ved å ta det i bruk også for andre nettsteder. (Bilde: Kiyoshi T Segundo/Colourbox)
EKSTRA

Websikkerhet

Slik sikrer du nettstedet med HTTPS

Det behøver ikke å være noen stor jobb.

Stadig flere nettsteder velger å sende dataene over krypterte HTTPS-forbindelser (Hypertext Transfer Protocol Secure) framfor HTTP, hvor alle dataene sendes i klartekst. Det er flere fordeler med dette. Krypteringen gjør at dataene som overføres i utgangspunktet ikke kan avlyttes. Men HTTPS gjøre det også mulig for nettleserbrukere å se om nettstedet de besøker, er det det utgir seg for å være og ikke en forfalskning.

Men som vi har skrevet om i en tidligere Digi Ekstra-sak, er heller ikke HTTPS nødvendigvis sikkert nok alene. Men det er helt klart bedre enn ingen beskyttelse.

For nettsteder som ønsker å ta i bruk den nyeste webteknologien, er det i mange tilfeller et krav om at websider og -applikasjoner leveres over HTTPS. Uten dette vil ikke teknologiene fungere. Eksempler på dette er komprimeringsteknologien Brotli og bruken av posisjonsdata fra Geolocation API.

Kan bli et krav

I tiden framover vil dessuten flere nettlesere begynne å varsle brukeren om at websiden de besøker er usikker dersom den inneholder innloggingsfelter eller ber om kredittkortinformasjon. En slik advarsel kan være avskrekkende for brukerne og lite gunstig for nettstedeierne. 

Dersom man forsøker å lese seg opp på hva som kreves for å ta i bruk HTTPS på et nettsted, er det fort gjort å føle seg litt utilstrekkelig. Det er mange detaljer og begreper som det kan være lurt å sette seg inn i. Men det er sjelden slik at man behøver å vite alt for å få det til. 

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

Som Ekstra-medlem får du lese unike artikler på Tu.no og Digi.no hver uke.

Eksklusive artikler | Fordypning og innsikt | Rabatt på konferanser

månedlig

Kr 199
Kr 50 per uke
Prøv gratis
Første måned gratis
Én måned gratis
NITO- eller Tekna-medlem?
Få 50 % rabatt
Jobber du i en bedrift med mer enn fem ansatte?
Ta kontakt for grupperabatt
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal. Ved årlig periodisering tilbys også bedriftsfaktura.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Til toppen