BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slik skal Android og Opera slå iPhone

Se demo av Google Android med Opera Mini, og hør hva som skiller den fra iPhone.

29. nov. 2008 - 09:24

IKT-bransjen er kunnskapssamfunnets fundament, og som IKT-bransjens nettavis bruker vi mye tid på å skrive om temaene, teknologiene og produktene som er viktig for bransjen - og dermed kunnskapssamfunnet vi alle lever i.

iPhone har tatt verden med storm og utviklerne står tålmodige i kø mens de venter på at Apple skal godkjenne deres applikasjoner så de kan installeres på iPhone. Den godkjenningen er det langt fra alle som får, selv om Apple tydeligvis gjør noen unntak.

Etablerte mobilaktører har forsøkt å svare på trusselen fra iPhone, men fortsatt er det iPhone som får mest oppmerksomhet.

De eneste som har klart å skape tilsvarende oppmerksomhet er Google. De har laget Android, et mobilt operativsystem som leverandørene kan bruke på sine mobiler. Den har mye til felles med iPhone, og har blant annet berøringsskjerm og en integrert markedsplass for tredjeparts utviklere.

Android kommer med en egen nettleser, men den er ganske primitiv sammenlignet med Apple Safari, selv om de begge bygger på Webkit. I motsetning til på iPhone, kan utviklere tilgjengeliggjøre sine programmer uten å risikere utestengelse. Det gjør at Google Android kan kjøres med Opera Mini.

Dette er Opera Softwares litt spesielle nettleser. Den er veldig liten, og den henter alle nettsider gjennom Operas serverpark som prosesserer nettsiden. Det gjør at den lokale nettleseren ikke krever kraftig prosseseringskraft på mobilen, og det gir en kraftig besparelse i mengden data som sendes over det mobile bredbåndet.

I denne episoden av digi-TV har vi fått besøk av Philip Grønvold fra Opera Software. Han har med seg en splitter ny mobil med Google Android og Opera Mini. Vi får en demonstrasjon av både Android og Opera Mini, og får høre litt om hva som skiller denne kombinassjonen fra iPhone med Safari.

Grønvold har bodd de siste 20 årene i USA, så selv om han forstår og snakker norsk, så kjører vi gjennomgangen på Engelsk. Det burde ikke være noe problem for norske IT-eksperter.

Her kan du se alle de tidligere episodene av digi-TV:

 1. Internet Explorer 8 beta 2 og første beta av Google Chrome
 2. IPv6
 3. OpenOffice.org 3.0
 4. Fødselsnummeret
 5. Kan du bli rik som iPhone-utvikler.
 6. Hva skjer med IT-jobbene?
 7. IT-språket
 8. PiratXP utfordrer Windows
 9. Slipp data fri
 10. Se hva som skiller Windows 7 fra Vista
 11. Her er nettmafiaens verste fiende
 12. Slik nektes konkurrentene innpass på iPhone

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.