Slik skal danskene løse IT-mangelen

Slik skal danskene løse IT-mangelen

Danskene mangler over 5.000 IT-eksperter, men har ingen panikk.

Mangelen på IT-utdannede personer er sterkt overdrevet, mener SAMDATA som jobber for å forbedre vilkårene for IT-ansatte i Danmark.

SAMDATA mener at den akutte mangelen kan dekkes ved å bruke globale ressurser og å lære opp IT-folk med kortere utdannelse.

Organisasjonen mener at virksomheter i alt for stor grad legger vekt på høyere utdannelse, når samme jobben kan gjøres av en med mindre erfaring. For eksempel kan en IT-ingeniørstilling også håndteres av en datatekniker.

Danmark har flere folk å ta av enn Norge, med 4,4 prosent ledighet mot i Norge på nå bare drøye en prosent.

SAMDATA blåser av tallene fra Dansk Industris ITEK og organisasjonen IT Branchen som nylig har forespeilet en mangel på 8.000 IT-folk i 2025.

»Det er uprofesjonelt å tro at man kan forutsi utviklingen i IT-bransjen 18 år fram i tid. Det blir det samme som å ha trodd på alt som ble sagt før dot com boblen sprakk. Jeg tror i stedet at framtidens IT-arbeidsmarked blir globalt, og at en by som Shanghai vil utdanne alene dobbelt så mange IT-folk som hele Danmark hvert år,« sier Erik Lykke Hansen i SAMDATA til Arbeidsplassen.

SAMDATA skal samtidig skaffe flere danske IT-folk ved å få aktører til å jobbe sammen om å tiltrekke seg flere unge til IT-utdannelse. I tillegg skal etterutdannelse oppgraderes for både private og offentlige ansatte.

Til toppen