FORBRUKERTEKNOLOGI

Slik skal Microsoft ta over huset

Fra alarm og inneklima til videosentral: Det er ikke måte på hva Windows Home Server skal levere.

16. mai 2007 - 09:11

Da Bill Gates for ti år siden forespeilte en «Windows-server» i alle hjem, var det mange som grøsset. Nå nærmer det seg offisiell lansering for Windows Home Server, og Microsoft trapper opp forhåndsomtalen. Åpningstalen til Bill Gates på WinHEC-konferansen («Windows Hardware Engineering Conference») i Los Angeles i går var i hovedsak viet den gromme maskinvaren som skal supplere de små hjemmeserverne.

Gates kunngjorde også en egen utgave av Home Server for systemleverandører, navnene på åtte uavhengige programvareutviklere som vil satse på applikasjoner for Home Server, og en internasjonal konkurranse som skal premiere utviklere av maskin- og programvare til det nye systemet.

Beveggrunnen for å ha en egen server i hjemmet er denne: Home server skal «hjelpe familier med mer enn én PC å enkelt sentralisere, dele og beskytte sine digitale bilder, musikk, dokumenter og videoer.» Det er «en ny kategori forbrukervare som vil gjøre det mye enklere for folk å knytte seg opp til sitt| digitale innhold og dele opplevelser med venner og familie uansett hvor de befinner seg.»

Det er kjent fra før at HP innen nyttår skal kunne levere hjemmeserveren MediaSmart. Det nye er dette bildet, som viser at det slett ikke dreier som et monstruøst innslag i stuen, men en delikat liten skapning som skulle være lett å plassere diskret eller iøynefallende, alt etter smak og behag.

Det nye er avtaler inngått med tre nye leverandører av maskinvare:

 • Gateway skal levere hjemmeservere
 • LaCie skal levere diverse spesielt tilpassede former for ekstern lagring. Selskapet er kjent for stilriktige eksterne disker til PC-er og Mac.
 • Medion, kjent for blant annet avanserte skjerm-PC-er, og en tidlig aktør innen «UMPC» («Ultra Mobile PC»), skal bidra med en «Medion Home Server». Dette er et avansert produkt med intern lagring på opptil 2 terabytes, og evnen til å streame lyd og video i samsvar med standardene til Digital Living Network Alliance. Denne enheten loves også innen årsskiftet.

Microsoft vil straks gjøre en utgave av Windows Home Server-systemet tilgjengelig for maskinvareleverandører. Hensikten er å inspirere mange til å tilby nye produkter som kan plugges rett inn i systemet.

Avtaler med åtte programvarehus skal bidra til å gi Home Server-systemer evnen til å avlaste hjemmets PC-er fra forskjellige typer oppgaver, og til å gjøre det enklere å drifte hjemmeserveren. Microsoft understreker at hjemmeserveren er beregnet på å være påslått hele tiden:

 • Diskeeper skal bidra med programvare som skal gjøre Home Server mer pålitelig og raskere.
 • Embedded Automation skal tilby programvare som gjør det mulig å bruke Home Server til å styre belysning, overvåkningskamera og inneklima med mer.
 • F-Secure skal levere tilpasset vern mot virus.
 • Iron Mountain som leverer tjenester innen databeskyttelse, skal tilby integrasjon med Home Server.
 • Lagotek skal levere løsninger for automatisk styring av diverse funksjoner i hjemmet.
 • Packet Video skal levere løsninger som sikrer at en Home Server-maskin skal kunne streame video til en rekke apparater rundt om i hjemmet.
 • Rigtopia skal tilby en egen tjeneste for Home Server der man får konvertert hele CD-samlingen, og lagrer den på hjemmeserveren, med backuptjeneste.
 • SageTV skal tilby en løsning der Home Server kan formidle enhver form for digital underholdning til ethvert apparat i hjemmet, eller til ethvert apparatet man måtte disponere mens man er borte.

Dette kommer i tillegg til allerede kunngjorte løsninger, for eksempel HPs Home Server-baserte konsoll som skal styre formidlingen av innhold fra hjemmeserveren til andre apparater i hjemmet.

Med andre ord: Fra alarmsystemer og kontroll av belysning og inneklima, til kringkasting av alle slags lagret og nettformidlet digitalt innhold: Windows Home Server tegner til å bli en eldorado-plattform for gromme dingser.

Andre kan se dette slik: Windows tar kontroll over hele huset.

Bill Gates kunngjorde til slutt en egen konkurranse for utviklere av maskin- og programvareløsninger til Home Server. De beste bidragene blir premiert med henholdsvis 10.000, 5000 og 1000 dollar. Konkurransen starter nå, og avsluttes seinere i år. Se regler og påmeldingsskjema på Cod2Fame Challenge.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.