Slik skal Microsoft vinne forbrukerne

Windows Live Wave 3 er den største forbrukersatsningen noensinne i bedriftsorienterte Microsoft.

Slik skal Microsoft vinne forbrukerne

Windows Live Wave 3 er den største forbrukersatsningen noensinne i bedriftsorienterte Microsoft.

Det er mer enn tre år siden Microsoft begynte å snakke om selskapet Windows Live-satsning, som hele tiden har bestått av mer eller mindre nettilknyttet programvare og ulike webbaserte tjenester. På det meste har selskapet hatt planer om å lansere 40-50 ulike produkter under Live-paraplyen, men mange ser ut til å ha blitt glemt underveis og andre har ikke hatt mer enn måtelig suksess.

De mest kjente Live-produktene i dag er fortsatt produkter som eksisterte også før Microsoft begynte å snakke om Live, slik som Messenger, Hotmail og Spaces.

Microsofts strategi knyttet til Live-satsingen har også vært ganske uklar og skiftende. Men nå sier representanter for selskapet, både sentralt og i Norge, at det nå skal satses sterkere enn noen sinne på Windows Live og SaaS (Software as a Service). Dette kommer blant annet til syne i Windows 7, som vil være langt mer knyttet til Windows Live enn det for eksempel Windows Vista er. Det samme vil trolig også Windows Mobile 7.

    Les også:

Toni Fadnes i Microsoft Norge
Toni Fadnes i Microsoft Norge

Tidligere i år etablerte Microsoft et nytt forretningsområde, Consumer & Online. Fra og med 1. juli i år ble Toni Fadnes daglig leder for det samme forretningsområdet ved Microsoft Norge, og denne organisasjonen skal henvende seg til forbrukermarkedet.

- Dette er kanskje den største satsning siden Microsoft bestemte seg for å bli et bedriftsselskap, forteller Fadnes.

En mer konkret del ved denne satsningen, er det Microsoft kaller Windows Live Wave 3, altså den tredje bølgen med nye eller oppgraderte Windows Live-produkter. Denne bølgen starter offisielt i dag, selv om det en stund har vært klart at den skulle komme. Flere av de nye produktene har siden september vært offentlig tilgjengelige i betaversjoner. Dette gjelder dog ingen av de nye webbaserte tjenestene.

Selv om bølgen ble lansert i dag, skal ikke utrullingen starte før i desember. Deretter vil det gradvis komme nye produkter i en periode som strekker seg over drøyt to måneder.

Hva er så nyhetene i Windows Live Wave 3?

Kristine Bjørnstad i Microsoft Norge
Kristine Bjørnstad i Microsoft Norge

Kristine Bjørnstad, som er produktansvarlig for Windows Live ved Microsoft Norge, forteller at Windows Live Wave 3 skal utgjøre en mer integrert tjeneste hvor man får tilgang til kontakter og informasjon på tvers av tjenestene, og fra enhver enhet.

- I tillegg har vi åpnet plattformen og invitert med 52 aktører som det er innledet samarbeid med, forteller Bjørnstad. Windows Live-kontoen til brukeren vil dermed knyttes opp mot kontoen brukeren eventuelt måtte ha hver av disse tjenestene.

Blant partnerne finner man Twitter, WordPress, Flickr og LinkedIn. Det loves også et visst samarbeid med Facebook, noe som foreløpig begrenser seg til at man som bruker kan invitere sine venner over til den andre tjenesten

Ifølge Bjørnstad vil norske partnere bli lansert på nyåret.

Som hjemmeside for Windows Live-brukerne lanseres nå home.live.com. Her vil brukeren blant annet kunne se hva vennene har drevet med i det siste, også på de andre tjenestene. For eksempel vil man kunne se hvilke nye bilder som er blitt lagt ut eller nye meldinger på Twitter.

I den forbindelse vil Microsoft øke lagringsplassen i Windows Live Skydrive fra 5 til 25 gigabytes. Denne plassen kan blant annet brukes til å oppbevare bilder man deler med andre.

Windows Live Hotmail
Windows Live Hotmail

Windows Live Hotmail kom allerede for få dager siden ut i en ny versjon, men dette er ikke den endelige Wave 3-versjonen. Den nye versjonen inkluderer likevel en hel del nyheter.

Eirik Stridsklev Nilsen i Microsoft Norge
Eirik Stridsklev Nilsen i Microsoft Norge

Ifølge Eirik Stridsklev Nilsen i Microsoft Norge skal den være basert på en helt nye kodebase som skal ha gjort tjenesten betydelig raskere. Dessuten er spamfilteret forbedret. Det skal være mulig å sette opp Hotmail-kontoen slik at den henter e-post fra andre e-postkontoer brukeren måtte ha ved hjelp av POP3. Ifølge en Reviewer's Guide for Windows Live Wave 3 skal det også bli mulig å laste ned e-post fra Hotmail ved hjelp av POP3 i vanlige e-postklienter. Dette har tidligere krevd et Windows Live Hotmail Plus-abonnement.

En annen nyhet er at lagringsplassen i Hotmail heretter i praksis blir ubegrenset. Det betyr ikke at man plutselig kan laste opp alt man måtte ha av data, men så lenge man har en jevn vekst, vil den tilgjengelige plassen utvides etter brukerens behov.

Også det installerbare programmet Windows Live Mail skal ha forbedringer. Produktet, som er en erstatter til Outlook Express, skal i den nye versjonen gjøre det enklere for brukerne å legge til norske e-postkontoer, ved at programmet allerede har informasjon om serverne til de mest brukte tjenestene.

Med Windows Live Messenger, som i alle fall i Norge er den mest brukte lynmeldingsklienten, vil man kunne være pålogget tjenesten fra flere maskiner på en gang, dersom man ønsker det. En annen funksjon som har blitt veldig godt mottatt, er muligheten til å erstatte det personlige bildet med en videosnutt. Det er er også mulig å knytte videosnutter til emotikoner, slik at når brukeren sender for eksempel et smilefjes, så spilles den tilknyttede videosnutten av der det personlige bildet pleier å være plassert.

Windows Live Messenger
Windows Live Messenger

Windows Live Messenger skal sammen med flere andre Windows Live-tjenester få støtte for Windows Live Groups, som ifølge Bjørnstad er en type grupper hvor medlemmene kan samarbeide på nettet. De kan opprette en delt lagringsplass, delt e-postadresse, delt lynmeldingstjeneste og delt kalender og diskusjonsforum. Man kan velge om gruppen skal være åpen for hele verden eller lukket. Dette er ikke så ulikt gruppene som finnes i Facebook, men med informasjon om tilstedeværelse.

Windows Live Profile
Windows Live Profile

Selv om dette i hovedsak var de produktene Microsoft Norge fokuserte på under en presentasjon for den norske pressen i går, er listen over produkter som skal være en del av Windows Live Wave 3 mye lenger:

 • Windows Live Calendar - ny versjon som skal gjøre det enklere å administrere flere kalendere. Har støtte for eksterne kalendere basert på iCalendar-standarden
 • Windows Live Events - lag infosider om begivenheter og arrangementer og send invitasjoner over nettet
 • Windows Live FrameIt - send bilder og annet innhold til digitale bilderammer som har støtte for trådløs overføring
 • Windows Live Photo - Lag og del fotosamlinger og slideshows. Støtter tagging av personene på bildene
 • Windows Live Profile - her kan brukeren publisere nøkkelinformasjon om seg selv fra Windows Live og partnertjenestene til medlemmene av sitt Windows Live-nettverk
 • Windows Live People - side for å administrere kontaktene
 • Windows Live Spaces - etablert blogg- og hjemmesidetjeneste som nå skal få et bedre brukergrensesnitt. Dessuten skal annonsene reduseres eller fjernes
 • Windows Live Sync - tidligere kjent som Windows Live FolderShare. Den nye versjonen synkroniserer filer på tvers av Windows-PCer og Mac-er. Den er også integrert med Windows Live ID og får støtte for Unicode-baserte filer og en søppelbøtte som skal gjøre gjenoppretting av filer enklere
 • Windows Live Movie Maker - relativt enkelt program for videoredigering og publisering til blant annet Internett, CD, DVD og mobile enheter.
 • Windows Live Photo Gallery - program for å samle, redigere og dele bilder. Støtter blant annet ansiktsgjenkjenning og ett-klikks deling via Windows Live Messenger, Windows Live Photos, Windows Live Events, Windows Live eller Windows Live Spaces
 • Windows Live Toolbar - verktøylinje som skal gi raskere tilgang til utvalgte Windows Live-tjenester og -funksjoner
 • Windows Live Writer - program som skal gjøre det enklere å oppdatere blogger. Funger sammen med Windows Live Spaces og tredjepartstjenester som WordPress, Blogger og TypePad
 • Windows Live Family - program som foresatte kan bruke for å bestemme hvilke nettsteder barn kan besøke og hvilke kontakter de får kommunisere med via Windows Live Spaces, Hotmail og Messenger

I tillegg kommer Microsoft med nye eller oppdaterte og mobiltilpassede utgaver av de nevnte tjenestene. Dette inkluderer Windows Live Hotmail, Photos, Profile, People, Spaces og Calendar.

Betaversjoner av en del av de kommende Windows Live-produktene kan lastes ned fra denne siden.

    Les også:

Til toppen