TELEKOM

Slik skal mobilen finne veien innendørs

GPS fungerer best utendørs. Samtidig er de fleste av oss innendørs det meste av tiden.

Nokias system for innendørs posisjonering med nøyaktighet på én til to meter.
Nokias system for innendørs posisjonering med nøyaktighet på én til to meter.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. nov. 2008 - 09:09

Mange mobiler utstyres i dag med integrert GPS-mottaker og programvare som kan utnytte denne på ulike måter. De vanligste er fortsatt ulike former for navigasjon og geotagging av bilder.

Problemet med GPS-en er at systemet avhenger av relativt fri sikt mellom mottakeren og et antall satellitter. Så fort man kommer innendørs reduseres mulighetene til å oppnå en god posisjonsbestemmelse. Og de fleste mennesker i vår del av verden er innendørs det meste av døgnet.

Nokias forskningsavdeling, Nokia Research Center, jobber med løsninger som skal gjøre det mulig med posisjonsbestemmelse også innendørs. Dette er ikke nødvendigvis så veldig teknologikrevende, i alle fall hvis kravene til nøyaktighet ikke er så høye.

Den enkleste formen for innendørs posisjonering ved hjelp av en mobiltelefon, er ifølge Nokia å ta i bruk informasjon fra WLAN-aksesspunkter i lokalet. Dette kan gjøres uten endringer i maskinvaren til verken aksesspunktene eller mobiler med WLAN-støtte, men det vil kreve ny programvare.

Nokia-forsker Marion Hemersdorf
Nokia-forsker Marion Hemersdorf

- I tillegg må man vite en del om bygningene, for eksempel hvor aksesspunktene er. Nøyaktigheten er begrenset, men systemet vil kunne si noe om i hvilken sektor av bygningen mobilen befinner seg, fortalte Marion Hermersdorf, forskningsingeniør ved Nokia Research Center i Finland under en presentasjon denne uken.

- Hvor store sektorene er, avhenger blant annet av antallet aksesspunkter og bygningsstrukturen.

Hun fortalte videre at det benyttes passiv skanning av WLAN-et, det vil si at mobilen kun lytter til signalene fra aksesspunktet.

- Mobilen kommuniserer ikke med aksesspunktene, og all informasjon om posisjonen kan begrenses til å være i brukerens mobil, fortalte Hermersdorf.

Men brukeren skal også kunne velge å dele informasjonen med andre.

- Det må likevel ikke oppleves som at storebror overvåker deg. Det skal kun gi fordeler til brukerne, som alltid skal ha kontroll over hvem som får tilgang til dataene, i tillegg til når og hvor, forklarer Hermersdorf.

Men hvorfor trenger man å få vite hvor man er innendørs?

Nokia ser for seg en rekke scenarier. For eksempel hvis du er i en stor matbutikk og lurer på hvor melken befinner seg i forhold til der man selv står. Eller hvor en gitt butikk er i et kjøpesenter.

På jobben, i alle fall hvis man jobber i et åpent landskap uten faste plasser, kan det være nyttig å få vite hvor den nærmeste skriveren er. Eller det nærmeste ledige møterommet.

I tillegg kan det være ønskelig å få vite hvor kollegaene er. Men da kommer man raskt over i problemstillinger som ligger tett opp til overvåking og som kan utnyttes på uheldige måter.

Oversikt over mennesker og fasiliteter ved et Nokia-kontor
Oversikt over mennesker og fasiliteter ved et Nokia-kontor

Nokia har en fungerende løsning som nå dekker drøyt 40 av selskapets bygninger globalt. Denne er foreløpig bare tilgjengelig for Nokia-ansatte, men selskapet vurderer å gjøre løsningen tilgjengelig gjennom Nokia Beta Labs om ikke så lenge.

Selv om det høres ut som om det er ganske enkelt å få til en slik løsning, er det flere utfordringer. For det første må noen samle inn data og lage kart over bygningene innendørs, inkludert de ulike rommene, innganger og ulike fasiliteter. Dette må deretter samles på et sted som det er tilgjengelig for dem som skal ha tilgang til dataene.

Dessuten kan den begrensede nøyaktigheten redusere nytten av tjenesten. Det må også jobbes for å lage et egnet brukergrensesnitt.

- Etasjeoversikter tilbyr ikke den optimale brukeropplevelsen, sa Hermersdorf

Nokia har i alle fall en idé om hvordan nøyaktigheten kan forbedres.

- Men da trenger man spesiell maskinvare, enten i mobilen eller i bygningen, fortalte Hermersdorf.

En mulig løsning er å ta i bruk spesielle, elektroniske brikker som kommuniserer med et matrise av antenner. Med dette skal man kunne oppnå en nøyaktighet på én til to meter over avstander på inntil 500 meter. Dette innebærer fri sikt.

Denne løsningen også brukes til det Hemersdorf kaller relativ posisjonering, det vil si for å finne eiendeler. Dette kan være for eksempel hunden, nøklene eller brillene, dersom brikken kan gjøres liten nok. Foreløpig ser Nokia for seg at den er noe større enn en liten mynt.

    Les også:

Nokias system for innendørs posisjonering med nøyaktighet på én til to meter.
Nokias system for innendørs posisjonering med nøyaktighet på én til to meter.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.