Slik skal politiet få omgå «brysom» kryptering

Justisminister Anundsen (Frp) bekrefter omstridt lovforslag.

NYTT TVANGSMIDDEL: Justisminister Anundsen mener det er viktig at politiet raskt får lov til å infisere mistenktes pc-er med avlyttingsprogramvare, typisk en trojaner. Forslaget har ligget til behandling i mange år.
NYTT TVANGSMIDDEL: Justisminister Anundsen mener det er viktig at politiet raskt får lov til å infisere mistenktes pc-er med avlyttingsprogramvare, typisk en trojaner. Forslaget har ligget til behandling i mange år. Bilde: unknown
NTB
20. nov. 2015 - 08:51

Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil at politiet skal få lov til å hacke maskinen til mistenkte kriminelle og terrorister.

Justisministeren varsler at regjeringen jobber så fort de kan med et nytt lovforslag om nye politimetoder, skriver Aftenposten.

Han bekrefter at et forslag om såkalt dataavlesing vil være en del av det Stortinget skal ta stilling til.

– Vi jobber så fort vi kan, og jeg mener det er viktig og nødvendig å få det fort på plass. Vi ligger bak på metodesiden, og dataavlesing har PST etterlyst over lang tid.

Les også: Vil ha full tilgang til mistenkes datamaskiner

Les også: Norsk pc-trojaner oppe til vurdering

Dataavlesing betyr kort og godt at PST eller politiet vil kunne få lov til å hacke datamaskiner slik at de kan lese alt som blir gjort og skrevet på maskinen. Da kan også informasjon som blir sendt kryptert, bli tilgjengelig for politiet.

Anundsen mener at dette tiltaket egentlig bare er en modernisering av hjemler som politiet og PST har.

– Det du tidligere kunne få med telefonavlytting, kan du nå få med dataavlesing.

Les også: PST og e-tjenesten mener kryptering gjør jobben deres vanskeligere

Etter det Aftenposten har grunn til å tro skal det være klare minstegrenser for når dataavlesing skal tillates, på samme måte som for eksempel romavlytting eller telefonavlytting.

Forslaget ble lagt fram av metodekontrollutvalget i 2009, og har vært omstridt, fordi det er svært inngripende mot dem det gjelder, og for personer som er i kontakt med dem som blir overvåket.

Les kommentar: Stortinget må si nei til Anundsens tankepoliti

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.