Slik skal Sony redde seg selv

Ny strategi kunngjort.

Slik skal Sony redde seg selv
Mer fokus på det Sony kan best er målet fremover. Avbildet: toppsjefen Kazuo Hirai. Bilde: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg/All Over Press

Det har vært ventet at Sony-sjefen Kaz Hirai kom til å snakke om Sonys fremtidsplaner på en konferanse denne uken, og nå er detaljene blitt gjort offentlige, skiver Reuters.

Det er kanskje ingen store overraskelser her: Sony vil fokusere på PlayStation og kamerasensorer som de mest relevante områdene, og samtidig nedprioritere TV- og mobilavdelingene. Nettopp de avdelingene som har slitt mest de siste årene, og som mange har spekulert i kunne blitt solgt.

Hirai sier rett ut at han ikke utelukker en utgangs-strategi for de to sistnevnte avdelingene, men han bekrefter ingenting. Dermed forblir disse en del av Sony inntil videre. Sony kjøpte ut den svenske partneren Ericsson fra deres mobilsamarbeid i 2011.

Samtlige avdelinger vil uansett få mer autonomi i tiden fremover, slik at de kan i større grad ta egne avgjørelser.

Investere fornuftig

Ifølge Hirai er planen for det kommende finansåret å generere fortjeneste og investere i vekst i de områdene der det lønner seg, altså kamerasensorer, spill og underholdning. Salgsvekst for mobiltelefoner vil ikke lenger være målet. Men vil de satse på klapptelefoner, som igjen er populære i Japan?

Det vil si at Sony også vil investere mer i musikk og filmproduksjon og distribusjon, samt digitale tjenester som forbinder deres produkter sammen. For eksempel PlayStation-nettverket, som nå skal bli et altomfattende navn for flere av selskapets nettjenester.

Målet er at inntjeningen skal vokse 25 ganger innen finansåret 2017/18.

Sony har brukt mye tid og krefter på restruktureringer de siste årene, og det ser ut til at selskapet begynner å få tilbake fokuset, selv om fremgangen har vært treg. Aksjene til selskapet har steget med over 80 prosent det siste året, og tilbakemeldingene fra investorene har vært positive. Det blir uten tvil interessant å se om Hirai når målet med 4,2 milliarder dollar i inntjening om tre år.