Slik skal Ubuntu tjene penger

Ubuntu er gratis, men nå skal selskapet bak tjene penger på tilleggs-funksjonalitet.

Slik skal Ubuntu tjene penger

Ubuntu er en Linux-distribusjon som blir stadig mer populær. Operativsystemet distribueres gratis til alle som vil ha det, men akkurat som med andre Linux-distribusjoner som Red Hat og SuSe, står det noen bak som vil tjene penger.

Selskapets kommersielle sponsor heter Canonical. De er en global organisasjon som jobber ut fra sitt hovedkvarter i Europa, og som satser på å tjene penger på supportavtaler.

Nå har de lansert et nytt tilleggsprodukt til ubuntu som har fått navnet Landscape. Det er en webbasert administrasjonsløsning for større nettverk som gjør det mulig for administratoren å drifte alle klienter og servere fra et sted. I motsetning til Ubuntu, er ikke dette et gratis system.

For å få bruke det, må kunden ha inngått en årlig supportavtale med Canonical. Det koster mellom 250 og 4.000 dollar i året.

Med Landscape kan administratorer håndtere programvaredistribusjon, systemoppdateringer, inventarkontroll og sjekke ut ytelsesparametere. Systemet lar administratoren styre maskinene på gruppebasis, og den har en historikkfunksjon som gjør det mulig å se hva slags endringer som er gjort tidligere.

Ubuntu har til nå vært en veldig populært Linux-distribusjon for enkeltpersoner, og hvis dette blir et populært verktøy kan det kanskje også åpne for at flere bedrifter og organisasjoner tar det i bruk.