Slik skal Wikipedia-søkemotoren virke

Wikia skal bli en søkemotor der alle bidrar. Slik skal den fungere:

Slik skal Wikipedia-søkemotoren virke

Wikia skal bli en søkemotor der alle bidrar. Slik skal den fungere:

Google er den ubestridte dominerende aktøren innen søkemarkedet, men det mangler ikke på utfordrere som ønsker å vippe dem av tronen for å ta deres plass.

En av utfordrerne er Wikia, et selskap som eies av Wikipedia-stifteren Jimmy Wales. De lever i dag av å tilby wiki-baserte nettjenester, men de satser også på å bygge opp et nytt søkesystem etter en wiki-inspirert modell.

I motsetning til Wikipedia, der hvem som helst (med noen mindre begrensninger) kan skrive og redigere innlegg, får ikke brukerne redigere hva deres maskin skal finne frem til. Det gjøres automatisk av programvaren.

- Vi planlegger å lansere den første åpne tilgjengelige søkemotoren før året er omme, sa Jimmy Wales på O'Reilly Open Source Convention (OSCON), ifølge Yahoo News.

Wikia satser på å benytte seg av en distribuert søkemotor som brukere kan være med på å kjøre. De som vil kan laste ned programvare for å dele sin harddisk- og prosessorkapasitet, samt internett-linje med søkemotoren.

For å få til det har Wikia har kjøpt Grub, et distribuert søkesystem som de nå deler ut som åpen kildekode. Den tar seg av jobben med å søke gjennom internett og å bygge opp en oppdatert indeks over hva som finnes der ute.

Wikia Search vil basere seg på Lucene, et Java-basert søkesystem som har funksjonalitet for indeksering og søking i resultatene. Den brukes blant annet av Digg og Joost, og en .Net-utgave finnes også. På toppen av Lucene skal Wikia Search bruke Nutch, en søkemotor som også er lisensiert under en åpen kildekode-lisens.

Selv om det per i dag hovedsaklig ser ut til å være teknologiske komponenter som utgjør Wikias søkeløsning, står Wales fortsatt fast på at de også vil basere seg på frivillige mennesker som er med på å redigere resultatene.

- Vi har absolutt som intensjon å ha menneskelig input i søkeresultatene, sa Wales.

Hvordan dette vil foregå er fortsatt ikke helt avklart.

Til toppen