Slik slipper du ny skatt på mobiltelefonen

Legger du igjen telefonen på jobben, slipper du å betale skatt, er rådet fra Finansdepartementet.

Legger du igjen telefonen på jobben, slipper du å betale skatt, er rådet fra Finansdepartementet.

Fra 1. januar vil telefon og bredbånd som er betalt av arbeidsgiver, bli beskattet med et påslag på mellom 4.000 og 6.000 kroner i inntekten per år.

IKT-Norge anslår at over en million nordmenn blir rammet av denne ekstraskatten, som skal gi 980 millioner kroner ekstra i statskassen neste år.

Seniorrådgiver i Finansdepartementet sier til Aftenposten at de ikke oppfatter regelverket som rigid ettersom skatten skal kun gjelde bruk utenfor ordinær arbeidssituasjon.

Dersom en arbeidsgiver innretter telefon kun i vanlig arbeidssituasjon, vil det ikke bli omfattet av de nye reglene.

Han mener at kontrollrutiner for å kartlegge hvorvidt ansatte ikke bruker telefonen utenfor ordinær arbeidsstid, må avklares i samråd med lignings- og kontrollmyndighetene.

Dette er definitivt et skritt i feil retning, mener IKT-Norgesjef Per Morten Hoff og peker på at det er stikk i strid med intensjonen rundt den digitale utviklingen. Det er nettopp trådløs oppkobling, mobiltelefon, PDAer, smarttelefoner med integrasjon til kalender, bedriftsprogrammer og e-post og bærbare PC-er som gjør det mulig for folk å jobbe til alle døgnets tider.

Uavhengig av tid og sted. Hvordan ligningsmyndighetene dermed skal kunne måle bruken utenom «ordinær arbeidsstid», kan bli en hard nøtt.

Til toppen