FORBRUKERTEKNOLOGI

Slik spres «ulovlig» iPhone-programvare

En utvikler som opplevde å bli kastet ut av App Store sprer programmet sitt med en lite kjent metode.

15. sep. 2008 - 14:02

Apples nettbutikk har raskt etablert seg som en stor suksess, og det selges iPhone-programmer i et rekordtempo.

Tall fra selskapet viser at brukere har hentet over 100 millioner applikasjoner i App Store til nå. Bare forrige måned ble 70 millioner programmer lastet ned.

    Les også:

Det betyr at tjenesten har blitt en plattform som er lukrativ for mange utviklere, men kanskje aller mest for små programvareutviklere som ellers ville hatt problemer med å nå frem til et stort publikum.

Ulempen for de samme utviklerne, er at de må føye seg til et svært rigid regelverk der Apple bestemmer alt. Men selv om man følger reglene til punkt å prikke så risikerer man utestengelse.

Alex Sokirynsky opplevde nettopp det, da hans program Podcaster ble avvist av Apple. Programmet hans skal gjøre det mulig å lytte til podcasts uten først å laste dem ned gjennom iTunes.

Begrunnelsen Apple ga for avslaget var at applikasjonen «kopierer funksjonalitet som allerede finnes i podcast-seksjonen av iTunes».

For å omgå det mange oppfatter som urettferdig behandling har Sokirynsky valgt å ta i bruk «Ad Hoc App Distribution», en lite kjent metode for å spre programmer til iPhone. Funksjonen gjør at en hvilken som helst utvikler kan spre programmer, helt uten hjelp fra App Store.

Utvikleren skriver i et blogginnlegg at han ikke forstår hvorfor Apple kan avvise hans program fordi den kopierer funksjonalitet fra iTunes. Det gjør flere programmer allerede, skriver han, og nevner at alle kalulatorer kopierer funksjonalitet fra Apples kalkulator.

Sokirynsky mener det blir enda mer pussig at det finnes flere Apple-godkjente programmet som gjør det samme som hans program gjør.

Den forsmådde utvikleren tar nå i bruk en funksjon som opprinnelig er ment for enterprise-markedet for å spre sitt program:

Ad Hoc-funksjonen lar IT-avdelinger distribuere programvare til iPhone fra selskapets egne servere. Metoden lar selskaper oppdatere eller fjerne programvare blant egne ansatte, men slik distribusjon krever at utvikleren registrerer 100 enheter.

Det vil naturligvis være mye vanskeligere for utviklere å spre programvare på denne måten, men metoden skal etter sigende være helt lovlig.

Brukere som ønsker Sokirynskys program kan fylle ut et skjema på nettsiden www.nextdayoff.com.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.