Slik stopper du alle makrovirus

I disse virusinfiserte tider kan det være greit å ty til noen enkle knep som proffene anbefaler. Les og lær hvordan du setter en effektiv stopp på smitten.

I disse virusinfiserte tider kan det være greit å ty til noen enkle knep som proffene anbefaler. Les og lær hvordan du setter en effektiv stopp på smitten.

En ny type såkalt makrovirus er i ferd med å spre seg over hele verden. Makrovirusene skiller seg fra vanlige virus ved at de er skrevet i programmeringsspråket Visual Basic. Dette gjør dem enkle å endre, og de dukker stadig opp nye versjoner.

- Vanlige virus stopper du stort sett ved å ha et oppdatert antivirus-program. Men makro-virusene sprer seg så fort at dette ikke fungerer, forklarer Snorre Fagerland i Norman.

Det er derfor viktig å sjekke epost, og start aldri vedlegg som ender på vbs. Dette er en makro, selv om filen heter homepage.html.vbs.

Men det finnes en universalmedisin, forklarer Fagerland.

- Det finnes tre måter å skru av scripting i Windows helt. De aller færreste av oss har behov for å kjøre VBS-filer, sier han.

Her er Fagerlands råd for å stoppe Visual Basic Scripting:

Alternativ 1: Avinstaller systemet helt.

Gå til kontrollpanelet. Velg legg til/fjern programmer. Klikk på Installere Windows (på toppen i vinduet.) Velg Tilbehør, klikk på Detalj-knappen. Finn Windows Scripting Host nest nederst på listen og klikk vekk markør. Klikk OK.

Alternativ 2: Skru det av.

Start Internet Explorer, gå til Verktøy og velg Alternativer for Internett. Velg sikkerhet på toppen i vinduet og klikk "egendefinert nivå"-knappen. Nesten på bunnen av listen over valg finner du Skript/aktiv skript. Klikk deaktiver.

Alternativ 3: Gå til Windows-katalogen, finn og døp "wscript.exe" til fks. "wscript.old".

Til toppen