Slik tar du i bruk Windows Vista

Skal du ta i bruk Vista? Her vår svært subjektive guide på hva du bør skru av og hva du ikke trenger å tenke på.

Slik tar du i bruk Windows Vista
Bilde:

De fleste aktive IT-brukere har nå installert Windows XP noen ganger og vet hvordan de vil ha det innstilt, hvilke programmer de må installere med en gang og eventuelle fikser de må gjøre før de tar det i bruk.

Men når PC-kjøpere nå i disse dager stifter sitt første bekjentskap med Windows Vista, stiller man på bar bakke. digi.no har derfor laget et høyst subjektiv og uhøytidelig liste over hva vi mener du sannsynligvis bør gjøre med en gang i Vista.

Tre journalister i digi.no har brukt beta-versjoner av Vista og tok i bruk den ferdige versjonen av Vista da den ble sluppet til utviklere i november. Våre anbefalinger er skrevet ut i fra hva vi selv har gjort og hva vi hører andre pioneer-brukere opplever.

Her er våre råd:

Ting du kan eller bør skru av:

Du kan skru av det såkalte UAC-systemet (User Account Control) med en gang. UAC er ment som et vern for brukere som ikke forstår hvordan en datamaskin fungerer. Da vi skulle pakke opp en ZIP-fil og legge innholdet i en mappe, krevet UAC-systemet syv klikk på "godkjenn/ja-jeg er sikker"-knappen. Systemet minner deg om en sur mor. Skru det av med en gang.

Du skrur av UAC ved å velge brukerkontoer på kontrollpanelet, kontoen du vil endre innstillingen for, og deretter det nederste valget på illustrasjonen over. Vi beklager at vi kun har engelsk Vista å vise til.

Når du skrur av UAC, mener Vista at du kanskje har gjort det uten å mene det. Derfor blir du til stadighet spurt om du vil skru det på igjen. I Windows Security Center, som du også finner på kontrollpanelet, kan du skru av denne gnagingen. Valgene for dette er tilgjengelige til venstre i bildet over.

Ikke bruk Flip3D-systemet (Windows-knappen og tab-tasten) - 3D-grafikken som gir en mer fancy måte å bla mellom programmer på. For fancy er det eneste det er - det går mye fortere å bla på Alt-Tab-måten du også har i Windows XP.

Du bør også vurdere å skru av automatisk defragmentering og indekseringen, som gir raskere filsøk, hvis du ikke søker etter filer mye. Teknikkene spiser ytelse, batterilevetid på bærbare PC-er og skaper støy fordi harddisken går så mye mer. Det er smartere å stille den inn til å kjøres på et fast tidspunkt, for eksempel en gang i uken.

Du finner konfigurasjonsverktøyet for defragmenteringen ved å skrive «defrag» i søkefeltet i Start-menyen. Da får du opp vinduet som vist i bildet over. Her kan du stille inn på hvilket tidspunkt defragmenteringen skal starte.

Vår erfaring er Vista ikke er så flink til å finne ut hvilke maskinvare du har og hva slags tjenester du egentlig trenger. Tillegg for Tablet-maskiner og stemmestyring bruker minne, så gå igjennom og skru av det du ikke trenger. Klikk på Start, så Kontrollpanel og så Programmer. Der får du valget "Skru av eller på Windows-funksjoner". Se bildene under.

Begresninger:

Vista selges i seks versjoner. Det er derfor godt mulig at du begynner å lete etter en funksjon som du rett og slett ikke har. Her er det viktigste forskjellene:

- Bare Enterprise og Ultimate har Bitlocker full disk-kryptering

- Media Center-systemet følger bare med i Home Premium og Ultimate-versjonen. Det samme gjelder støtte for DVD-brennning

- Home-versjonene har noen begrensninger på nettverk og deling av mapper

- Home Basic mangler 3D-grensesnittet

- Home-versjonene mangler skygge-kopi/backup
Her er en god komplett oversikt.

Problemet med drivere:

Vær forberedt på problemer med drivere - til tross for at Vista ble veldig forsinket, er programvare/drivere til en rekke type utstyr enten ikke lansert eller fungerer ikke skikkelig. Blant annet må du ha ny programvare for å synkronisere Vista med Sony Ericsson-mobiler, men dette er ikke ennå lansert.

Det tok tid og nå er offisielle grafikkdrivere lansert, men det rapporteres om problemer og svak ytelse, blant annet når det gjelder Nvidia.

Programvare:

Den gode nyheten er de fleste vanlige programmer laget for tidligere Windows-versjoner fungerer. Her unntakene:

- CD/DVD-brennerprogrammer må erstattes eller oppdateres, men det ligger med et basisprogram i Vista.

- Sikkerhetsprogramvare på oppdateres, Vista er skrevet om så mye at gamle systemer ikke fungerer.

- I Vista-pakken følger det med en rekke programmer som ikke var der før, blant annet et enkelt bildebehandlingsprogram som er lynraskt og et partisjonering-program for å dele opp eller slå sammen harddisker.

Readyboost:

En av det mest omtalte nyheten i Vista er Readyboost - muligheten til å utvide minne med å stikke inn en minnepinne av den litt raskere sorten i en USB-port. Men tester viser at effekten av dette ikke er så klar - det fungerer trolig best hvis du bare har 512 MB minne. Trolig bør du ikke satse på å bruke en minnepinne, men kjøpe det minne du trenger.

Kjente feil:

Vista måtte bli ferdig, og som alle ferske operativsystemer innholder det en del feil. Det gjorde også Windows XP, men de ble luket ut etter hvert og vi har glemt dem. Her er noen av de kjente feilene i Vista som du ikke trenger å bli bekymret over - de vil garantert bli rettet etter hvert. Den første servicepakken til Vista kan trolig ventes i fjerde kvartal i år:

- Noen ganger tar det lang tid å beregne flytting/kopiering av filer. Det eneste du kan gjøre er å la Vista tenke seg ferdig - ikke avbryt.

- Mange har rapportert at de i Windows Explorer etter en tids bruk bare får markert én fil om gangen. En løsning på dette er å slette en del oppføringer i registeret, men det kan for enkelte virke som om dette bare er en forbigående løsning. Etter en stund er feilen på plass igjen. Det beste alternativet er trolig å bruke en tredjeparts filbehandler, eventuelt å slette brukerkontoen og opprette den på nytt.

- En del brukere opplever at Vista ikke vil spille av aller CD-er, "Denne CD-en er blank, vil du formatere den" spør Vista. Ingen kjent løsning.

Windows Vista fungerer ikke nødvendigvis så godt med delte filområder på blant annet Linux-maskiner. Dette skyldes at Vista har tatt i bruk en annen autentiseringsløsning, NTLMv2, enn tidligere. Eldre Samba-utgaver støtter ikke NTLMv2. Det enkleste i mange tilfeller er å benytte metoden som er forklart her. Samba 3.0.25 skal inneholde flere bugfikser knyttet til Windows Vista.

;