Slik tyster printeren din på deg

Små usynlige prikker tyster om når og hvor dokumentene dine er skrevet ut. Nå har EFF brutt koden.

Små usynlige prikker tyster om når og hvor dokumentene dine er skrevet ut. Nå har EFF brutt koden.

I gamle detektivromaner er det ganske vanlig at morderen blir avslørt av skrivmaskinen sin, gjerne fordi en spesiell bokstav slår inn litt feil. I dataskriverens tidsalder har ikke dette slått an like godt i litteraturen, men mange fargeskrivere avslører likevel langt mer enn de fleste tror, og identifiserer «synderen» langt mer effektivt enn noen manuell skrivemaskin.

Små gule, nesten usynlige prikker, nedfelles på ark skrevet ut med modeller fra alle de store skriverprodusentene, hevder Electronic Frontier Foundation (EFF). Listen over skrivere de mener «tyster» inkluderer modeller fra Xerox, Canon, HP, Dell, Samsung, Brother, Ricoh og Lexmark. For en full liste, se her.

Amerikanske Secret Service har innrømmet at sporingsinformasjonen er resultat av en avtale med produsenter av fargeskrivere. Den offisielle grunnen er at man skal kunne avsløre folk som lager forfalskninger. Men hva slags informasjon som lå i prikkene var tidligere ikke kjent.

Nå har forskere i regi av EFF avslørt koden, og den viser seg å inneholde ganske mye personlig informasjon.

– Vi har funnet ut at prikkene fra minst en type printere koder inn datoen og tiden for utskriften, samt serienummeret på skriveren, sier Seth David Schoen, teknolog ved EFF.

Prikkene er mindre enn en millimeter og man trenger blått lys samt et mikroskop eller forstørrelsesglass for å se dem. Les mer om hvordan du sjekker dette her.

Koden ble avslørt gjennom å analysere likheter og forskjeller i mønstrene fra utskrifter sendt inn av folk som støtter EFFs arbeid. Dermed fant forskerne en enkel måte å lese informasjonen på.

Til nå er det kodene fra en serie Xerox-skrivere som er avslørt, men Schoen mener andre modeller med slike koder avslører samme informasjon og bruker liknende kodemønstre.

EFF har laget et program for å analysere kodene brukt av Xerox DocuColor, og gjort det tilgjengelig her.

EFF påpeker at selv om systemet i utgangspunktet skal avsløre svindel, kan det lett bli brukt til andre formål.

– Det finnes ingen lover som hindrer regjeringen i å misbruke denne informasjonen, skriver de på sin hjemmeside.

De tror blant annet at systemet kan gjøre det lettere for regjeringer å avsløre politiske motstandere.

Til toppen