Slik unngår du å bli svindlet på nett

Forbrukerombudet går nå ut med råd for hvordan du kan unngå nettsvindel. Her er listen:

Forbrukerombudet går nå ut med råd for hvordan du kan unngå nettsvindel. Her er listen:

Phishing er en en type nett­svindel der aktører prøver å lure person­data fra folk ved å gi seg ut for å være for eksempel adressatens bank­forbind­else.

digi.no omtaler i dag DnB Nor som senest i går kveld ble utsatt for phising fra en epost. DnB Nor-kunder ble bedt om å logge seg på nettbanken sin og legge inn alle personlige opplysninger, samt kortnummer og passord, angivelig på grunn av et brudd i bankens sikkerhetssystemer.

    Les også:

Forbrukerombudet erfarer nå en strøm av henvendelser og ser at det er et stadig økende problem - også i Norge.

- Ikke la deg lure til å oppgi person­data over tele­fon eller e-post, sier Forbrukerombudet.

Personopplysningene dine kan brukes av svindlerne til for eksempel å tømme kontoen, å bruke kredittkortet ditt, å ta opp gjeld i ditt navn, eller i verste fall til å «stjele» identiteten din.

Svindlerne, som er meget dyktige til å kopiere seriøse firmaers logo og grafiske uttrykk, kan på en veldig overbevisende måte lage e-poster, ofte med lenker til falske nettsider, som ser troverdige ut.

Forbrukerombudet ber deg være på vakt mot dette:

Dersom du får henvendelser om å oppi person- eller bankopplysninger via e-post eller på nettsider hvor du ikke har logget inn med vanlige brukernavn og passord først, bør du ta kontakt med den organisasjonen henvendelsen skal være fra for å sjekke at de faktisk står bak forespørselen. Dersom du har blitt utsatt for svindelforsøk, kan du ta kontakt med politiet.

Noen nettsteder, spesielt steder som inneholder pornografi, lokker med tilgang til «gratis» innhold så lenge du oppgir kredittkortnummeret ditt slik at de kan sjekke at du er over 18 år. Forbrukere som har oppgitt kortnummeret sitt i slike tilfelle har opplevd at det blir trukket beløp fra kontoen som de ikke har godkjent.

Oppgi aldri kreditkortnummer eller bankkontonummer kun på bakgrunn av at noen sender deg e-post og ber om det. Sjekk alltid opp saken med banken eller det firmaet som angivelig er avsender av henvendelsen før du gjør noe mer. Forøvrig bør du gi fra deg kredittkortnummeret ditt kun til firmaer som virker seriøse og som du stoler på. Følg nøye med på kontoutskriftene dine, og oppdager du at det er trukket beløp fra kontoen din som du ikke har godkjent, bør du snarest ta kontakt med banken.

Til toppen