Slik unngår du e-handel

Aldri har det vært lettere å unngå e-handel i Norge.

Aldri har det vært lettere å unngå e-handel i Norge.

Med innføringen av Postens nye fortollingsrutiner av 27. mars d.å. ble det satt en effektiv stopper for at vanlige folk skal finne på å bestille varer fra utlandet over nettet. Du mister simpelthen motet før du kommer så langt, og blir i tillegg så provosert over alle tilleggsgebyrene at du lett dropper hele greia.

Men er man er født og oppvokst i Texas, og vil kjøpe sine countryplater uten at noen andre ser det, så tyr man til Internett for å få tak i Faith Hill's siste CD. Her i Norge mister man nemlig sin "cred" om noen får greie på at man har slike tilbøyeligheter.

Så her er min lille guide til de tvangs-anonyme e-shoppere blant oss:

Start for eksempel på Amazon.com som har vært på nettet siden 1994, hvor du bestiller det du alltid har drømt om og betaler på vanlig måte med kredittkort. Som du sikkert vet blir det jo kortselskapets problem om du skulle få problemer med dårlig sikkerhet. Vent så i spenning på din pakke fra Posten. Bli deretter skuffet når det i stedet for en pakke dumper ned en ekkel ankomstmelding fra Posten som varsler fortollingstrøbbel.

Enten kan Posten gjøre jobben for deg, mot et gebyr på 120,- pluss mva., eller du kan fortolle selv. Ha-ha.

Gå nå til Toll- og avgiftsdirektoratets hjemmeside og finn "www.toll.no/kunde_info" og se reglene for egenfortolling gjennom TVINN. De presiserer til og med at dette er en forenklet tolldeklarasjon. Javel. Så fyller du ut det elektroniske skjema og venter atter i spenning på en bekreftelse, men denne gang via e-post. Etter en stund vil du motta en mail som gir deg linken til ditt eget lille fortollingssted på nettet.

Her fyller du ut atter noen formularer og betaler i samme sleng den nødvendige moms på varen du har bestilt. Er du praktisk anlagt har du selvsagt konto i en nettbank, slik at du gjør opp her og nå. Ellers må du jo sende en giro.

Faks deretter den utfylte tolldeklarasjon til Posten (de har nemlig ikke e-mail til slikt), se Posten Norge og vent i noe mindre spenning på svar. Én uke senere kommer en deklarasjonsbekreftelse i posten og litt etter en hentemelding fra Posten, samt gjerne en purring på uavhentet pakke, for nå har det vel gått et par uker siden du gjorde din bestilling.

Om ditt lokale postkontor i mellomtiden ikke er blitt lagt ned (slik som mitt faktisk ble...), så kan du nå suse avgårde for å hente din etterlengtede pakke, samt betale et mye omtalt fortollingsgebyr på kr. 50,-. Uheldigvis rusler du forbi Platekompaniet og ser Faith Hills siste CD i vinduet for kun kr. 129,- og føler deg kanskje ikke SÅ lur.

Du har selv nettopp betalt kr. 217,- men så har du jo blitt mye rikere på erfaring, ikke sant? Du er nemlig blitt 4 brev, 8 dokumenter, 1 fax og 2 mailer rikere, samt 123 kroner og noen timer fattigere, enn om du skulle ha kjøpt samme plate i butikken. Men det var jo hele poenget, eller...?

Jeg har ennå ikke hentet min pakke, for det er så langt til postkontoret og de stenger så fryktelig tidlig, og jeg ble plutselig så trøtt...

Til toppen