Slik vil Brustad knuse skjemaveldet

Altinn-portalen er Regjeringens viktigste våpen i kampen mot tidstyver i næringslivet.

Altinn II er regjeringens største tiltak for å gjøre hverdagen enklere for norske bedrifter, fortalte Sylvia Brustad til gullsmed Thomas Heyerdahl. (FOTO: Per Ervland)
Altinn II er regjeringens største tiltak for å gjøre hverdagen enklere for norske bedrifter, fortalte Sylvia Brustad til gullsmed Thomas Heyerdahl. (FOTO: Per Ervland) (Bilde: Per Ervland)

Altinn-portalen er Regjeringens viktigste våpen i kampen mot tidstyver i næringslivet.

Regjeringen lanserte i dag handlingsplanen «Tid til nyskaping og produksjon», som skal gjøre ting enklere for næringslivet.

Målet med planene er at norske bedrifter skal bruke mest mulig tid på produksjon og innovasjon, og ikke på papirarbeid.

– Planen er ledd i et større forenklingsprosjekt, der videreutvikling av næringsportalen Altinn er det viktigste av til sammen 120 ulike tiltak.

Det fortalte næringsminister Sylvia Brustad, da hun i dag holdt pressekonferanse i lokalene til Gullsmed Heyerdahl på Skøyen i Oslo.

Utviklingen av Altinn II koster 700 millioner kroner, og er regjeringens største satsing på IT. Målet er at næringslivet på sikt skal forholde seg til bare én nettportal for all innrapportering og kommunikasjon med forvaltningen.

– Norge har jobbet systematisk med forenkling gjennom mange år, men nå skal vi bli enda bedre. Vi trenger et konkurransedyktig næringsliv, fortalte statsråden.

Her kan du lese handlingsplanen i sin helhet (pdf).

Små- og mellomstore bedrifter vil få størst utbytte av forenklingen. Denne gruppen utgjør bærebjelken i norsk næringsliv, og hele 95 prosent av virksomhetene består av færre enn 10 ansatte.

Felles for mange av disse er at de ikke vil kaste bort unødvendig tid på å følge opp regler fra det offentlige, og på utfylling av skjemaer.

– Det som er viktig for oss er å bruke tiden vår på kjernevirksomheten, sa butikkeier Thomas Heyerdahl, som i tillegg til å være utdannet gullsmed også leder et småbedriftsutvalg i NHO.

Heyerdahl fortalte om en medlemsbedrift som så seg nødt til å ansette et heltidsmenneske kun til utfylling av offentlige skjemaer. Da har det gått for langt, mente han.

– Det er ikke slik vi vil ha det, svarte statsråden.

Tallfester ikke målene

Regjeringen har ikke satt konkrete tall på målene, men næringsminister Brustad avviser ikke tanken.

– Døra er ikke stengt for å sette endelige mål. Det er noe vi vil se nærmere på senere, sa hun.

    Les også:

Til toppen