JUSS OG SAMFUNN

Slik vil Microsoft hindre amerikansk innsyn i europeiske nettskydata

Overlater ansvaret til europeisk telekjempe.

Med et nytt samarbeid håper Microsoft å kunne holde amerikanske myndigheter unna dataene som selskapets kunder vil lagre ved to kommende datasentre i Tyskland.
Med et nytt samarbeid håper Microsoft å kunne holde amerikanske myndigheter unna dataene som selskapets kunder vil lagre ved to kommende datasentre i Tyskland. Bilde: Microsoft, Wikimedia Commons. Montasje: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. nov. 2015 - 14:35

Microsoft-sjef Satya Nadella kom i går med flere kunngjøringer angående selskapets nettskytilbud i Europa. I tillegg til å fortelle om planer om å etablere eller utvide flere regionale datasentre i Europa, fortalte Nadella at Microsoft har inngått et samarbeid med Deutsche Telekom som trolig kan hindre at amerikanske myndigheter kan kreve tilgang til kundedataene som Microsoft lagrer ved selskapets datasentre i Tyskland.

Denne ordningen skal være den første av sitt slag som har blitt etablert av en stor, global nettskytilbyder.

Uavhengig dataforvalter

Dette betyr at nye datasentre som Microsoft nå etablerer i Tyskland, vil kontrolleres av T-Systems, et datterselskap av Deutsche Telekom. Det tyske selskapet inntar en rolle dataforvalter i henhold til tysk lov.

I praksis skal dette bety at Microsoft-ansatte ikke vil ha tilgang til data som lagres ved disse anleggene uten at de først har fått tillatelse fra T-Systems. Det tyske selskapet behøver ikke forholde seg til krav fra amerikanske myndigheter. Dermed vil trolig slike forespørsler fra de amerikanske myndighetene først måtte gå via tyske myndigheter og behandles i henhold til tysk lov.

Les også: Fortsetter kampen mot utlevering av europeisk e-post

Lokal kontroll

– Microsoft baner vei med en ny, unik løsning for kunder i Tyskland og Europa. Nå har kunder som ønsker lokal kontroll over dataene sine, kombinert med Microsofts nettskytjenester, en ny valgmulighet, og jeg regner med at den raskt vil bli tatt i bruk, sier toppsjef i Deutsche Telekom, Timotheus Höttges, i en pressemelding.

De nye, tyske datasenterne vil være lokalisert i Magdeburg og Frankfurt am Main. De skal tilby tjenestene Azure, Office 365 og Dynamics CRM Online. Det er ventet at det hele vil bli klart i løpet av andre halvdel av 2016.

Vanntett?

Analytikere sier til blant annet The Verge og Financial Times at det gjenstår å se hvor vanntett denne løsningen er. Den må først prøves og ankes ferdig i rettsvesenet. Også Microsofts konkurrenter vil kunne komme med tilsvarende ordninger, og Microsoft kan komme med dette i andre land hvor selskapet har eller etablerer datasentre. Men det er ikke usannsynlig at de vil vente på en endelig rettsavgjørelse før dette eventuelt gjøres.

Det er også uklart i hvilken grad denne nyheten vil få betydning for forhandlingene mellom USA og EU om en ny Safe Harbor-avtale.

Bakgrunn: EU-domstolen sier nei til datautveksling med USA 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.