Slik vil Nokia gjenvinne tronen

Satser tungt på bilder.

Slik vil Nokia gjenvinne tronen
Stephen Elop, Nokias konsernsjef, viser stolt frem selskapets nye flaggskip. Nokia har satset tungt på kameraet i telefonen og håper det vil fenge kundene. Bilde: Spencer Platt/Getty Images/All Over Press

Den fordums finske mobilgiganten lanserte onsdag kveld sine to nye Windows Phone 8 telefoner i markedet. Lumia 920 er flaggskipet mens 820 er inngangsmodellen.

I pressemateriellet som ble distribuert i forbindelse med lanseringen fremgår det tydelig hvor Nokia har satt inn støtet: Kamera. Gjennom Nokias egen PureView-teknologi og det de kaller en flytende linseteknologi kan kameraet i Lumia 920 ta inn fem ganger så mye lys som konkurrerende smarttelefoner uten å bruke blits.

– Nokia PureView fortsetter å levere banebrytende teknologi som gjør det mulig for smarttelefonens kamera å ta en type bilder som vanligvis kun kan tas med et SLR-kamera, sier Jo Harlow, executive vice president, Nokia Smart Devices i en pressemelding fra Nokia.

Microsoft og Nokia satser på at det nye Windows-grensesnittet, som skiller seg dramatisk fra konkurrentene, vil være med å lokke kundene over til plattformen.
Microsoft og Nokia satser på at det nye Windows-grensesnittet, som skiller seg dramatisk fra konkurrentene, vil være med å lokke kundene over til plattformen.

De har også fått analyseselskapet IDC til å uttale seg om strategien for å differensiere Nokia i markedet.

– Vi anser kameraegenskaper som et kjerneområde for differensiering mellom smarttelefoner, sier Crawford Del Prete, Executive VP WW Products og Chief Research Officer i IDC.

– Bilder tatt med lite lys har vært et svakt punkt for smarttelefoner. Nokia har adressert dette med PureView-teknologien og skaper på denne måten reell merverdi for kunden. Ved å anvende sin omfattende ekspertise innen bildebehandling har Nokia skapt en best i klassen-opplevelse for hverdagsbruk.

Prosessoren som driver 920 er Qualcomms «Snapdragon S4»-chip, som er en tokjernet prosessor. De siste telefonene fra Samsung, LG Electronics og Huwei har firekjerner. Spørsmålet er da om Nokias topptelefon vil være like ytelsessterk som resten av markedets nyeste modeller.

Inngangsmodellen, Lumia 820, har en 4,3 tommers OLED-skjerm mens 920-modellen har 4,5 tommers HD+ WXGA IPS LCD-skjerm.

Begge telefonene har også trådløs lading noe Nokia er først ute med i markedet. Her har de også inngått en rekke partnerskap, blant annet med flyselskapet Virgin Atlantic, for å sette opp ladestasjoner på Heathrow-flyplassen i London og JFK i New York. De har også inngått avtaler med utstyrsprodusenter for å lage kabelfrie dockingterminaler til musikkavspilling og oppladning.

Inngangsmodellen til Nokias Win8-serie, Lumia 820, kommer i en rekke nye farger og med mulighet for å skifte deksel.
Inngangsmodellen til Nokias Win8-serie, Lumia 820, kommer i en rekke nye farger og med mulighet for å skifte deksel.

Nokia og Microsoft har et tett samarbeid på mobilfronten, og lanseringen av de to nye telefonene har vært beskrevet som avgjørende for begges fremtidige posisjon i smartmobil-markedet. Der Window Phone 8 har en utfordring mot Apple og Googles Android er først og fremst i markedet for applikasjoner.

Nokia og Microsoft har derfor lagt seg i selen for å lage apper som de håper vil bli så ettertraktede at de lokker kundegrupper over til sitt eget økosystem. Nokia håper at Microsofts tygde vil være med å sette fart i dette økosystemet, som i dag er en brøkdel av det Apple og Google har.

Lumia 920, den nye toppmodellen til Nokia, har også fått avansert "utvidet virkelighet" funksjonalitet.
Lumia 920, den nye toppmodellen til Nokia, har også fått avansert "utvidet virkelighet" funksjonalitet.

Nokia har også lagt på programvare for avansert funksjonalitet for «utvidet virkelighet» («argumentet reality»). Det vil si at du kan bruke mobilkameraet opp mot bygninger og få informasjon om butikker eller restauranter i bygget, melder Bloomberg News.

Det er ikke kjent når telefonene blir tilgjengelig i det norske markedet. Det eneste Nokia sier er at de vil bli lansert i utvalgte markeder dette året.

Det vil imidlertid være avgjørende for salget at de når store kjøpergrupper opp mot julesesongen for at de skal kunne sloss om markedsandeler med Samsung og Apple. Sistnevnte vil lansere iPhone 5 neste uke. Nokia kom heller ikke med noen priser på sine nye telefoner.

Som digi.no meldte onsdag kveld var finansmarkedene ikke nådige i sin første dom over Nokias lansering. For Nokia-topp Stephen Elop og Microsofts sjef Steve Ballmer får de håpe at kamerafunksjonaliteten gjør at potensielle kjøpere kaster seg over de nye telefonene.