Slik vil TV-hverdagen bli mye enklere

Slik vil TV-hverdagen bli mye enklere

I USA er stue-PCer blitt vanlig og mange kutter ut TV-dekodere. Hemmeligheten heter CableCard.

Stue-PC-er, basert på enten Microsofts Media Center eller Linux, er spennende produkter som kan samle all digital mediabruk i én maskin, blant annet fordi man kan la dem ta opp og spille av TV-sendinger på en svært enkel måte.

Stue-PC-er er forlengst blitt vanlig i USA, mens de i Norge bare selges til de mest teknisk interesserte.

Årsaken til det lave salget i Norge er enkel, påpeker bransjefolk: En norsk Media Center-maskin kan ikke dekryptere TV-signaler fra verken satellitter eller de fleste kabel-selskapene.

Slik er det ikke i USA. Forklaringen ligger i en teknisk standard som forlengst er innført i USA og tvinges igjennom med en ny lov. Fra og med juli er det forbudt å selge TV-dekoder-utstyr uten såkalt CableCard. Mange nye TV-er i USA har en plass til dette elektroniske kortet: Det gjør at man helt har kuttet ut en egen dekoder.

CableCard ser ut som et vanlig innstikkskort til en bærbar PC.

Kortet innholder den sentrale elektronikken som dekrypterer og pakker ut digitale, komprimerte TV-signaler. Man kan derfor i USA stort sett først kjøpe en fritt valgt TV-dekoder eller stue-PC, og så kjøpe CableCard fra den satellitt- eller TV-kabel-leverandør man ønsker.

Bildet viser baksiden av en avansert Tivo TV-dekoder fra USA med spor for to CableCard, slik at man kan abonnere på kanaler fra flere leverandører samtidig.

I Norge bindes kundene opp til operatørene: Skal du bytte fra ett satellitt- eller kabel-selskap til et annet, må du også bytte dekoder. Problemet aktualiseres fordi dekoder-boksene blir dyrere etter hvert som harddisk-opptakere blir vanlig.

I tillegg har mangelen på en CableCard-løsning gjort at satellitt-kundene enten må velge Canal Digital og få inn TV2, eller Viasat og få inn blant annet TV3. Skal du ha begge, må du kjøpe og koble opp to bokser.

Samtidig har mangelen på innstikkmoduler gjort at Media Center-maskiner er for spesielt interesserte, påpeker administrerende direktør i Telenor-eide Canal Digital, Svein Erik Davidsen, til digi.no.

Davidsen kjenner ikke til CableCard-teknologien, men han mener at en slik teknikk ville være positiv. Han har dog noen spørsmål og vil ikke love noe om når norske kunder kan glede seg til den større friheten CableCard gir..

– Alle løsninger som gir større brukervennlighet er gode ideer, men nye løsninger kan kreve investeringer for oss, sier Davidsen til digi.no.

Han benekter at Canal Digital ønsker å binde sine kunder med å selge bokser som bare fungerer mot deres nettverk – faktisk er det slik at Canal Digital-boksene kan oppgraderes til å ta i mot Viasat-sendte TV-kanaler.

Men han påpeker en skepsis som nok flere i TV-bransjen deler med han:

– Det er ikke sikkert at man ønsker at Microsoft skal ta over TV-mottaker-markedet, sier Davidsen til digi.no.

Til toppen