Slik vil verden fungere om ti år

Gartner har sett ti år inn i fremtiden. Tre teknologier vil gjøre anonymitet og personvern til historie. Her er konklusjonene:

Det er ikke så lett å spå 10 år frem i tid, men analyseselskapet Gartner har likevel prøvd. Selskapet har i sitt forsøk tatt med åtte av sine analytikere og forsøkt å peke ut noen teknologier og trender som vil ha forandre vår hverdag når kalenderen viser 2014 – om ti år.

Hovedtrenden Gartner påpeker er at begrepet personvern vil bli snudd på hodet. For i 2014 vil vi leve i en verden der vi er omringet av IKT-utstyr som er koblet sammen og deler informasjon.

Gartner begrunner dette med de forestående lanseringene av to typer datanett som i 2014 virkelig vil koble opp alt og alle over alt. Mye av dette vil være positivt – det vil gi oss økt frihet og økte muligheter.

Gartner mener en av deres kunder oppsummerte utviklingen bra ved å si "jeg vil at alt i livet mitt skal virke som Tivo".

Tivo er de harddisk-baserte videopptagerne som automatisk tar opp TV-programmene du vanligvis ser og annet som ligner. Boksen lar deg se velge hva og når du vil se det – i stedet for at dette styres av TV-selskapene.

Tenk ti år tilbake, påpeker Gartner: vi hadde ikke internett, mobiltelefoner, instant messaging og epost. Ti år frem i tid vil dagens forskjellige digitale sfærer var koblet sammen. Med tynne skjermer vil du få tilgang til alt over alt.

Det er tre teknologier som vil bidra:

RFID-brikker: De små ID-brikkene med eller uten sendere vil festes til det meste og gi oss informasjon om hvor objektene er og hva de gjør. Brikkene vil trolig kunne lagre og sende mange typer informasjon i fremtiden.

Ultra-wideband: I dag er radiosendere dyre, men ultra-wideband åpner for virkelig miniatyr-utstyr til ekstremt lave priser. Dette vil åpne for at veldig mye vil få radiosender og mottakere for å kommunisere med hverandre.

WiMax: Neste generasjon av trådløse nett vil få en 50-70 MBit hastighet og en rekkevidde på 50 kilometer. Dette vil koble det meste til Internett – i selvorganiserende nett som kan være lenket i kjeder.

Til sammen vil disse tre teknologiene skape et samfunn der alt alltid er tilkoblet, alt blir tatt opp, lagret og overført videre, tror Gartner. Det vil være slutt på hemmeligheter om hvem vi er, hvor vi er og hvor vi har vært. Dagens GSM og Visakort-spor er bare begynnelse på det datasporet vi vil etterlate oss gjennom døgnet.

Dette vil endre betydningen av ordet personvern. I dag er det retten til anonymitet, men fokuset vil dreie seg til kontroll over informasjonen som beskriver oss. At folk samler inn data om deg vil ikke være et tema – det vil alle gjøre. Kampen vil stå om hvem som har rett til å bruke dataene og til hva, mener Gartner.

Gartner spår en sterk vekst i bruken av spontane grupper som for eksempel demonsterer mot noe eller ønsker andre endringer. Fordi alle er oppkoblet hele tiden, vil store grupper mennesker med felles interesser kunne utøve makt nesten øyeblikkelig.

Det Gartner kaller “The Now Economy” vil påvirke næringslivet på mange måter:

- Selskaper vil kunne forutsi svært mye med gode analyser av alle data fra sensorer i produkter og fra sine kundesystemer

- Bedrifter må spå i stedet for å reagere når kundene tar kontakt. I den stadig stigende strømmen vil bedriftene som når gjennom til kundene vinne, ikke de som venter på at kundene skal ta kontakt. Men alle kunder er ikke like – noen vil ikke at du skal analysere deres data.

Gartner gjør dessuten en overraskende gjentakelse av spådommene under dotcom-tiden om telependling. ”Innen 2014 vil en majoritet av kontoransatte i USA og Europa møte opp i sin arbeidsgivers lokaler en gang i uken eller mindre” spår Gartner. Årsaken er prisen på kontorlokaler – i USA er den opp i 10.000 dollar i året for en gjennomsnittelig ansatt.

Gartner gjentar også spådommene om at dette vil skape løsere, mer prosjektlignende bånd mellom de ansatte og bedriften.

Les mer om: