Slik virker DIP

Telenors nye system for handel over Internett bruker uknuselig kryptering og andre metoder for å eliminere svindel.

Telenors nye system for handel over Internett bruker uknuselig kryptering og andre metoder for å eliminere svindel.

Telenor har i stillhet utviklet en ny og langt enklere konkurrent til SET-standarden (se peker til egen sak i høyre marg eller nedenfor denne artikkelen). Til tross for utallige skandaler rundt sikkerheten på Internett og Microsofts kanskje noe lave kodekvalitet, forsikrer markedssjef Øistein Westgaard i Telenor POS overfor digi.no at DIP-systemet skal være vanntett.

Slik virker DIP:

1: For å handle med DIP, må du først gå til Telenors DIP-server og registere deg som DIP-bruker ved hjelp av sertifikat-systemet i Internet Explorer. Telenor POS jobber med en versjon for Netscape, noe som er mulig fordi sertifikatene bruker bransjestandarden X.509. Tilbake fra Telenor POS får du et nytt sertifikat og et kundenummer.

2: Neste skritt er å sette inn penger på Telenors bankkonto, merket med ditt kundenummer. Telenors bank gir dermed Telenor POS beskjed om at det nå er penger på konto og dette registeres på din konto på Telenor POS-serveren.

3: Du kan nå handle i DIP-butikker. Sertifikatene er krypterte med 512-bits RAS-teknikk som skal være umulig å knekke. Når du sender en bestilling og et sertifikat til en leverandør, sjekker leverandøren med Telenor POS at du er den du utgir deg for å være. Samtidig får du en garanti for at leverandøren er sertifisert av Telenor POS. Beløpet trekkes fra fortløpende på din datakonto.

4: En sjelden gang regnes dine kjøp sammen og trekkes fra de 1000 kronene du betalte over Internett på Telenors bankkonto. Med dette mellomkontosystemet slipper du kostnaden av en dyr banktransaksjon hver gang du handler.

DIP-systemet er fleksibelt fordi du kan ta med deg sertifikatet på en diskett til en annen maskin. Passordet du må taste inn for å bruke sertifikatet skal forhindre hacking. Dessuten er ikke DIP ekte penger eller et kontonummer som kan brukes i vanlige butikker. Alle DIP-transaksjoner legger derfor igjen spor på Telenors servere - spor som kan følges.

Til toppen