Slik viser Opera en nettside på en mobil

digi.no har fått demonstrert hvordan Operas nye nettleser presser en nettside inn på en mobil. Resultatet imponerer.

digi.no har fått demonstrert hvordan Operas nye nettleser presser en nettside inn på en mobil. Resultatet imponerer.

I går ble det kjent at Opera nå er klar med en ny nettleser for mobiltelefoner som inneholder et nytt sidevisingssystem. Systemet vil dukke opp i nye mobiltelefoner med Symbian-operativsystemet tidlig neste år.

Les lanseringen fra i går:

Utfordringen er i utgangspunktet ganske frisk: Press en nettside laget for en 640 x 480 eller 800 x 600 bildepunkter inn på en skjerm som bare er 150-180 punkter bred. digi.no har i dag fått demonstrert det ganske imponerende systemet hos Opera.


digi.no fikk se systemet både på SonyEricssons kommende P800 kameramobil og en PC.

Drømmen om full nettsurfing på mobiltelefoner er gammel, men fikk ytterligere fart etter hvert som det ble klart at WAP aldri ble det helt store. Flere leverandører har lansert telefoner med nettlesere som viser hele nettsiden som vanlig - du må zoome opp/ned og frem/tilbake for å lese alt. Operas løsning løser derimot problemet på en mer intelligent måte.

Slik fungerer systemet:

De fleste nettsider er designet med tabeller - en meny på venstre side, et hovedfelt i midten og reklamer på høyre side. På toppen ligger det gjerne logoer, knapper og lenker til forskjellige seksjoner.

I stedet for å vise siden som den er, stabler Opera alt om til en lang stripe som du blar opp og ned i. Opera starter på toppen i venstre hjørne med toppmenyer, går så til spalten på venstre side og viser den til bunns. Så hopper nettleseren opp på toppen av midtspalten og viser denne fra topp til bunns. Det samme skjer for høyrespalten.

Men underveis gjennomfører nettleserene en rekke triks for å spare plass på skjermen. Nettleseren viser ikke små bilder som gjerne er knapper og grafiske elementer. Den dropper også bakgrunnsfarger og andre layout-elementer. Du får tekstlenker i stedet. For store bilder krympes fortløpende og annonser kastes ut. Operas nettleser fjerner også tomrom og ubrukte flater. Opera takler både Java, Javascript og har mulighet for Flash.


- Mobiltelefon-produsentene kan velge selv, men i utgangspunktet viser vi ikke annonser, det er altfor store. Annonseneformatene er beregnet på PC-er, det må defineres nye formater for mobiler, sier Dag Olav Norem, forretningsutvikler i Opera til digi.no.

Opera klarer å gjøre om de fleste nettsider til en fornuftig side på mobiltelefonen. Du kan lese og bruke nettsiden som vanlig, men formatet er uvant og man føler seg litt forvirret i forhold til oversikten en stor skjerm gir.

Foreløpig har ikke Opera lagt inn noen markør for når du er kommet til bunns i en spalte og når du hopper opp på toppen av neste, men dette kommer.

Særlig kompliserte portal-sider som SOL vil bli svært forvirrende på en mobil. Men blir mobilsurfing vanligere, vil nok de mest populære nettsidene velge å gjøre nødvendige tilpasninger.

Til toppen