BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slipp bøter med mobilen som P-vakt

I Stockholm foregår nå prøveordninger med betaling av parkeringsavgift via mobiltelefonen. Her hjemme må nøye oss med noe så antikt som P-automater en stund til.

Therese Werenskiold
27. juni 2000 - 13:24

Nå pågår det prøveordninger i nabolandets hovedstad, der bilister tilknyttet enten Soneras Tele P eller Cellonets VPS (Virtual Parking System) kan betale parkeringsavgiftene sine via mobiltelefonen.

Når føreren setter fra seg bilen ringer han opp et nummer for å angi hvilken sone han har parkert i, og starter dermed betalingen for parkeringen. De som er tilknyttet VPS kan også angi omtrent hvor lenge de har tenkt å stå parkert.

Den svenske publikasjnen Dagens IT melder at Cellonet, som utviklet systemet, erfarte at mange glemte å ringe angitt nummer når de forlot parkeringsplassen. Derfor krever systemet nå at man angir ønsket tid når man parkerer. Man kan til og med få en tekstmelding når parkeringstiden er i ferd med å gå ut. Og når tekstmeldingen kommer, er det lett å forlenge parkeringstiden. Forlates plassen tidligere enn angitt, er det også enkelt å plotte dette inn i systemet.

I Norge er vi foreløpig på brus-stadiet når det gjelder betalingsløsninger på mobiltelefonen, men flere tjenester er på trappene.

Les også:
Betal brusen med mobiltelefonen

Telenor Mobils informasjonssjef Jo Heldaas sier til digi.no at Telenor har tenkt på betaling av parkeringsavgift via mobilen som et alternativ i Norge, men selskapet har ikke inngått noen konkrete avtaler ennå.

- Det er ett av flere områder hvor mobilen egner seg som betalingsmiddel. Andre områder er brusautomater, som vi innførte for kort tid siden, og kino-, teater-, og konsertbilletter, sier Heldaas.

Heldaas forteller at man i Bergen snart kan kjøpe billige kinobilletter via mobilen. Man kan kjøpe kinobilletter flere steder på denne måten, men det er bare i Bergen at billettene blir billigere om man betaler med mobiltelefonen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.