Sliter du med mobildekningen?

John Strand har ti råd.

Sliter du med mobildekningen?
Hvis du opplever dårlig dekning, kan det skyldes mobilen, ikke nettverket, advarer John Strand.

At mobildekningen som brukeren faktisk opplever ikke nødvendigvis har med teleoperatøren å gjøre, lærte vi tidlig i januar, da en sjokkert forsker, professor Gert Frølund Pedersen ved Aalborg Universitet, avslørte at også Apple, Samsung og andre leverandører må ta sin del av ansvaret: Mobilantennene blir dårligere.

Den danske teleanalytikeren John Strand har arbeidet videre for å kartlegge flere faktorer som bidrar til det man opplever som dårlig dekning. I et notat forklarer han at hele ti forhold spiller inn.

– Kvaliteten på smartmobilen, kombinert med hvordan den brukes og konfigureres, spiller en større rolle [for dårlig dekning] enn mobilnettet, skriver Strand.

Strands ti punkter lyder slik:

 1. Feil mobil: Her viser Strand til rapporten fra Frølund Pedersen, som peker på at iPhone 5 og Samsung Galaxy S3 har svakere antenner enn sine forgjengere.
 2. For mange apper: Jo flere apper du har på mobilen, desto dårligere dekning opplever du. Apper skaper uønsket signalstøy, skriver Strand.
  Teleanalytiker John Strand mener apper kan bidra til at man opplever dårlig dekning.
  Teleanalytiker John Strand mener apper kan bidra til at man opplever dårlig dekning.
 3. Gratis apper: De stappes med båndbreddegomlende annonser som kan ødelegge for andre forbindelser.
 4. Åpne apper: Apper som er åpne, fortsetter å sende og motta over nettverket. Strand anbefaler å lukke apper som ikke er i bruk.
 5. Facebook: For mange venner eller en håndfull virkelig aktive venner kan legge beslag på båndbredde.
 6. Operativsystemet: Strand skriver at selv om man holder systemet oppdatert, risikerer man at den nye utgaven er dårligere. Android er en spesiell utfordring, siden hver mobilleverandør har sin implementasjon.
 7. To Samsung Galaxy S3 er ikke nødvendigvis identiske. Ifølge Strand kan én og samme modell settes sammen med komponenter fra ulike underleverandører. «Det er minst ti varianter av Samsung Galaxy S3. Din utgave er ikke nødvendigvis den optimale med tanke på nettverket du bruker,» skriver Strand.
 8. Rushtid: Hvis den samme mobilmasten må betjene et stort antall brukere, faller kvaliteten som hver bruker opplever.
 9. Tog: Metallrammen rundt togvinduer kan drepe mobilsignaler. Går toget fort, kan det være vanskelig for mobilen å bytte fra en basestasjon til en annen.
 10. Nettverket: Ingen teleoperatør har «det beste nettet». Hva som er best for deg avhenger av sted og tid, ifølge Strand.

Til slutt gir Strand denne anbefalingen:

– Neste gang du opplever dårlig dekning, ta en titt på mobilen. Det er mye du selv kan gjøre for å få en bedre opplevelse.