TELEKOM

Sliter etter gigant-fusjon

Fjorårets største fusjon skulle redde Alcatel og Lucent, men nå blir vondt bare enda verre.

1. aug. 2007 - 08:15

Det haglet med oppkjøp i fjor og Alcatel og Lucent-fusjonen var den største, målt i penger. Målet var å slå sammen to selskaper som slet under press fra avanserte teleutstyr fra Ericsson og superbillige utstyr fra Kina.

Men nå blir vondt bare stadig verre for den store produsenten av tele og bredbåndsutstyr til bedrifter og teleselskaper. For samtidig som franske Alcatel og amerikanske Lucent gikk sammen kjøpte Ericsson opp Marconi og så slo Nokia og Simenes sammen sine krefter på teleutstyr.

I går la Alcatel-Lucent frem ildrøde tall som viser både et stort underskudd og fallende marginer. Og det er ikke det første negative nyhetene fra toppsjef Patricia Russo. Siden fusjonen har hun sendt ut to resultatvarsler.

Alcatel-Lucent endte med et tap på 336 millioner euro - friske 2,67 milliarder kroner. I andre kvartal i fjor tjente Alcatel nesten det tilsvarende.

Salget falt også litt sammenlignet med salget til Alcatel og Lucent i andre kvartal i fjor. De eneste trøsten er en vekst fra første kvartal i år. De endelige tallene er dog litt bedre, for selskapet har solgt noen småbiter.

Men aksjemarkedet reagerte knallhardt på det overraskende tapet. Hele 9,3 prosent falt aksjen i går på Paris-børsen.

Russos unnskyldning er at man er inne i et overgangsår og at teleutstyrsgiganten investerer stort. Men selskaper som Alcatel Lucent kan ikke bevilige seg pause-år når konkurransen er som den er og de for eksempel ikke er noen klar markedsleder.

Det blir også klart når man ser på andrekvartal-tallene til Ericsson: Markedslederen løftet overskuddet med 12 prosent til 6,41 milliarder kroner og hanket inn en milliard-ordre nettopp i Kina.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.