Sliter globalt - går så det suser i Norge

Alcatel-Lucent sliter tungt, men her i Norge fosser selskapet frem takket være bredbånds-bølgen.

Sliter globalt - går så det suser i Norge
Bilde:

Fusjonen mellom de to teleutstyr-gigantene Alcatel-Lucent ble den største i fjor målt i verdi. De to selskapene slet i konkurransen med Ericsson, men det har ikke blitt bedre etter fusjonen og nå har toppsjef Patricia Russo fått kniven på strupen. En ny kuttrunde må få orden på butikken, ellers går det mot lederbytte.

    Les også:

Men her i Norge er situasjonen stikk motsatt, og det er ikke snakk om kutt, men ansettelser, forteller norsk og nordisk sjef Lars Boilesen til digi.no. Faktisk er Norge og Norden det kontoret som går best i hele Europa, noe Boilesen synes er morsomt fordi man konkurrerer med Nokia og Ericsson i deres hjemmemarkeder.

Bakgrunnen er Alcatels sterke historiske stilling i Norge fordi selskapet i sin tid kjøpte Standard Telefon og Kabel. Kabelproduksjonen ble senere skilt ut i Nexan, men Alcatel-Lucent sitter derfor på uvanlige mye teknisk kompetanse gjennom sin store ingeniør-stab.

I tillegg rir selskapet på bredbåndsbølge. Alcatel-Lucent levere veldig mye utstyr til blant Telenor og mange andre teleselskaper som oppgraderer hovednettene sine. Det er særlig salget av såkalte DSLAMer som går bra. Dette er boksene i de lokale telesentralene som serverer ADSL til sluttkunder.

- Det er video og de enorme kravene det stiller til båndbredde som gjør at både tele og TV-kabel-selskapene oppgraderer nettene sine i et voldsomt tempo, påpeker Boilesen.

Hovedkontoret i Alcatel Norden ligger derfor i Norge og selskapet var også et godt rigget gjennom en rydderunde som ble gjort i 2005. SIden har man vokst kraftig uten å ansette folk, noe som understreker at nei, Norge/Norden-kontoret rammes ikke av spareplanen.

- 2006 var et sterkt år og i år blir det enda bedre - vi ligger vi an til en tosifferet prosentvekst, forteller Boilesen til digi.no. Vi må derfor snart starte med ansettelser.

Totalt er Alcatel-Lucent rundt 300 ansatte i Norge, Norden og Baltikum.

En annen årsak til at man går fri fra kuttene er at det er salget av mobilnett-utstyr som har bremset opp - både for Alcatel-Lucent og Ericsson. Her i Norden selger man ikke mobilutstyr.

Boilensen forteller at Alcatel Lucent er nest størst på utstyr for langdistanse hovednett (såkalt backbone).

;