Sliter med å dekke lille Danmark

Danske mobilselskaper sliter med dekningen. Problemet er "bratte berg" og "store skoger".

Definisjonen av full dekning er et dyrt spørsmål for mobilselskapene, for det lønner seg ikke å dekke hele landet.

Særlig her i Norge finnes det store områder der det ikke bor folk, men for eksempel slapp norske mobilselskaper en dyr 3G-auksjon mot å love å dekke 95-98 prosent av fjell og fjordlandet Norge. Den samme diskusjonen gikk hissig da man planla utbyggingen av det kommende digitale TV-nettet her i Norge.

Men for nordmenn fremstår en lignende dansk diskusjon noe underlig. I Danmark fremfører mobilselskapene nå akkurat de samme argumentene som man kjenner fra Norge - Det vil være urimeligt dyrt hvis de skal tvinges til å dekke 100 prosent av Danmark, skriver Comon.dk.

Det er ikke snakk om 3G-dekning, men utbygning av GSM-mobilnettene. Mobilselskapene får støtte fra vitenskapsminister Helge Sander.

"Av tekniske grunder er det meget omkostningskrevende å sikre 100 prosents dekning, for eksempel nær bratte bakker og i store skoger", skriver Sander i følge Comon.dk.

Orange har den beste dekningen med 98 prosent.

En rask sjekk i nettleksikon avslører at den danske befolkningen er spredd over 43,094 kvadratkilometer, syv ganger mindre enn den norske befolkningen. Det "bratteste" bakken i Danmark er Himmelbjerget som rager 147 meter over havet.

Til toppen