Sliter med å dekke lille Danmark

Danske mobilselskaper sliter med dekningen. Problemet er "bratte berg" og "store skoger".

Danske mobilselskaper sliter med dekningen. Problemet er "bratte berg" og "store skoger".

Definisjonen av full dekning er et dyrt spørsmål for mobilselskapene, for det lønner seg ikke å dekke hele landet.

Særlig her i Norge finnes det store områder der det ikke bor folk, men for eksempel slapp norske mobilselskaper en dyr 3G-auksjon mot å love å dekke 95-98 prosent av fjell og fjordlandet Norge. Den samme diskusjonen gikk hissig da man planla utbyggingen av det kommende digitale TV-nettet her i Norge.

Men for nordmenn fremstår en lignende dansk diskusjon noe underlig. I Danmark fremfører mobilselskapene nå akkurat de samme argumentene som man kjenner fra Norge - Det vil være urimeligt dyrt hvis de skal tvinges til å dekke 100 prosent av Danmark, skriver Comon.dk.

Det er ikke snakk om 3G-dekning, men utbygning av GSM-mobilnettene. Mobilselskapene får støtte fra vitenskapsminister Helge Sander.

"Av tekniske grunder er det meget omkostningskrevende å sikre 100 prosents dekning, for eksempel nær bratte bakker og i store skoger", skriver Sander i følge Comon.dk.

Orange har den beste dekningen med 98 prosent.

En rask sjekk i nettleksikon avslører at den danske befolkningen er spredd over 43,094 kvadratkilometer, syv ganger mindre enn den norske befolkningen. Det "bratteste" bakken i Danmark er Himmelbjerget som rager 147 meter over havet.

Til toppen