TELEKOM

Sliter med forsinkelser i fibernettet

Viken Fibernett vil bygge ut med fiber i hele stor-Oslo, men ikke alt går like knirkefritt.

Innen fem år regner Viken Fibernett med å gå i pluss med Altibox-konseptet.
Innen fem år regner Viken Fibernett med å gå i pluss med Altibox-konseptet.
18. des. 2008 - 08:44

Fiberaktørene slåss om å bygge ut fiberbasert bredbånd til husstander i stor-Oslo. Viken Fibernett er en av de 32 Altibox-partnerne som samarbeider med Lyse Tele og som har kommet lengst med fiber i stor-Oslo.

Viken Fibernett har allerede rukket å bygge ut 15 store boligfelt i Bærum, fra Jar i Øst til Kolsås. Det inkluderer områder som Høvik, Bekkestua, Strand og Haslum. I tillegg er det flere Oslo-områder som er bygget ut, blant annet Grefsen, Nordstrand, Lilleaker, Skullerud, Vindern, Korsvold, Kjelsås, Risløkke, Grorud og Nordstrand.

Ifølge administrerende direktør Lise R. Skarpås er det nå 12.000 husstander som har signert og 8.000 som er faktiske brukere av tjenesten.

Men ikke alle kundene kan skrive under på at utbyggingen går som smurt. Etter det digi.no kjenner til har det gått over ett år siden potensielle kunder i Kolsås-området skrev under på at de ønsket fiberbredbånd. Byggingen skulle starte rett over nyttår i fjor.

Nå er det gått over ett år, og det er fortsatt lite tegn til fiberutbygging.

På spørsmål fra digi.no medgir Skarpås at Viken fibernett har støtt på noen utfordringer.

- Det skyldes at vi har hatt problemer med å få på plass en nodehytte som skal fungerer som en sentral for fiberinfrastrukturen, forteller Skarpås.

Nodehytten krever en arealplass på mellom sju til ni kvadratmeter, og normalt har dette vært enkelt å få til gjennnom for eksempel næringsbygg som leier ut plass.

Nå har Viken Fibernett endelig fått på plass en avtale, og Skarpås forteller at de første kundene skal være på fiber i uke åtte. Innen sommeren er planen at alle Kolsås-beboere som har signert skal være på fibernett.

Det må minst være et grunnlag på mellom 300 til 500 husstander der Viken Fibernett skal bygge ut og minst halvparten må skrive under på at de vil bli kunder.

Det koster mellom 20.000 til 30.000 kroner å koble fiber til hver husstand som skjer i eksisterende infrastruktur i luften. Med 8.000 operative kunder betyr det i prinsippet at Viken må ha investert rundt 200 millioner kroner. Kunden betaler en egenandel på 3.900 kroner for oppkoblingen.

- Innen fem år ser vi for oss at vi går i pluss, sier Skarpås.

Fibernettet gir flere muligheter, men det er først nå Viken Fibernett virkelig ser at leie av film tar av. Veksten i filmleie på TV (VoD) har vokst med 60 prosent det siste året. Det koster mellom 39 og 49 kroner å leie film på nett.

Lyse Tele, som er hovedeier av Viken Fibernett, har 32 Altibox-partnerne rundt omkring i landet. Ved utgangen av juni var det koblet opp 105.000 kunder på fibernett. I tillegg er det 30.000 kunder som har signert kontrakt, og som venter på levering.

Blant andre fiberaktører i stor-Oslo er Hafslund som tilbyr åpne nett med rundt 8.000 kunder. Etter dem følger Star Nordic med 5000 kunder og til slutt Pronea med 3000 kunder. (Insidetelecom 2008).

Den minste aktøren er Asker og Bærum Fibernett (ABF) - som regner med å ha rundt 1000 oppkoplete kunder i løpet av 2008 ved å grave kabler i bakken. Dette koster mer, men ABF mener det vil lønne seg på sikt ettersom de mener folk gjerne ønsker usynlige kabler, og disse er mindre utsatt for skader.

Telenor har ennå ikke gjort store fremstøt med fiber i Oslo, men Berit Svendsen, avtroppende direktør for Telenors nordiske fastnettsvirksomhet, sa klart i fra på konferansen Bredbåndsdagen 2008 i april, at selskapet ønsker å satse på fiber, først og fremst på fiberinfrastuktur, for eksempel mellom mobile basestasjoner, men etter hvert også fiber inn til hus.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra