UTVIKLING

Slo Android Market på målstreken

Adroia åpner butikk for norske utviklere. Nå må de konkurrere med Google.

29. sep. 2010 - 11:31

I mars skrev vi om den norske utvikleren Terje Pedersen. Han var lei av at Google i Norge ikke lar brukerne kjøpe og selge programvare til Android.

Dermed satte han i gang arbeidet med å lage en norsk Android-butikk.

Det tok lenger tid enn han hadde ventet, men i går kunne tysværingen endelig klippe snora. Butikken heter Adroia, og er nå «open for business» som det heter.

- Det har gått med en del timer til dette, både til Android-applikasjonen, webgrensesnittet, og administrasjonsgrensesnittet, sier Pedersen til digi.no.

Han har også rukket å starte et eget selskap kalt Software Trading Group for anledningen. Selskapet deler han med samarbeidespartner mobileAxept, som har gått inn på eiersiden.

Endelig klar for å konkurrere med Google: utvikler og gründer Terje Pedersen.
Endelig klar for å konkurrere med Google: utvikler og gründer Terje Pedersen.

MobilAxept står for betalingsløsningen i Adroia og tilbyr betaling via Visa og Mastercard.

For utviklere koster det ingenting å delta. Det er fullt mulig å tilby applikasjonene sine gjennom butikken gratis, inkludert annonsefinansert programvare til Android.

Betalt programvare gir utvikleren 75 prosent av inntektene. Resten beholder Adroia.

Det finnes allerede flere uavhengige Android-butikker, men dette er den første som utelukkende henvender seg til norske utviklere og brukere. Foreløpig finnes det bare to applikasjoner for salg i Adroia, men så er butikken også flunkende ny.

Konkurrerer mot Google

Samtidig er Google i ferd med å rulle ut betalingsløsningen sin for Android Market i 14 nye land. I går bekreftet Google for første gang at denne muligheten kommer til Norge i løpet av svært kort tid.

Lanseringstidspunktet til Adroia kommer dermed omtrent samtidig med at Google åpner forretningen sin her til lands.

- Et verst tenkelig tidspunkt for den lille utfordreren?

- Jeg har vært klar over at dette kommer helt siden jeg startet. Samtidig har jeg tenkt litt annerledes med fokuset på norske applikasjoner.

Han ser for seg at Adroia blir en betalingsløsning som fint kan leve side om side med Android Market. Den norske butikken har også andre funksjoner.

- Du har blant annet «pay by intent» - det vil si at man bare med et par linjer kode får betalingsløsning i applikasjoner med betalingsdialog rett over ditt eget program.

Pedersen ser også et bredere marked enn bare programvare til mobiltelefoner.

- Nettaviser kan selge PDF-er, de kan tilby abonnement på papiravis og lignende ved hjelp av denne løsningen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

I tillegg byr Adroia på muligheten til å gå fra en strekkode som skannes inn med mobiltelefonen og direkte til betalingsløsningen. Dette er ikke innebygd i Android Market, selv om det finnes en dedikert app som gjør det samme.

iPhone og WinPhone7

Fremover vil Pedersen dessuten kikke nærmere på muligheten for å spre butikkonseptet til andre mobile plattformer.

- Jeg kikker på muligheten for å implementere betalingsløsningen på iPhone og Windows Phone 7 dersom dette er teknisk mulig. Dette er ting jeg undersøker nå, sier han til digi.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.