Slo DVD-Jon på målstreken

Norske Maskina fremskyndet lanseringen da de hørte om DVD-Jons hemmelige tjeneste for billig-SMS.

Norske Maskina fremskyndet lanseringen da de hørte om DVD-Jons hemmelige tjeneste for billig-SMS.

Jon Lech Johansen, også kjent som "DVD-Jon", fikk i april store oppslag i landets aviser om sine planer for en billig SMS-tjeneste. Størrelsen på oppslagene kan nok Johansen takke sin status som kjendis-hacker for. Han ville nemlig ikke røpe hva tjenesten egentlig gikk ut på, bare at den skulle gi billig SMS og bli et problem for mobilselskapene.

Siden har det vært stille rundt tjenesten, men nå lanserer norske Maskina mobiltjenesten Vyke. Dette er en tjeneste som lar deg ringe billigere fra vanlig mobil i utlandet, og sende SMS til 20 øre stykket.

    Les også:

– Det ser ut som SMS-tjenesten vi lanserer er det samme som DVD-Jon har tenkt på. Derfor fremskyndet vi lanseringen i Norge. Vi ville gjerne være først ute, sier gründer og administrerende direktør Kjetil Bøhn.

Da Johansens planer ble kjent, var det flere spekulasjoner rundt hva slags løsning han utviklet. En teori var at det dreide seg om en slags lynmeldingstjeneste, en form for MSN Messenger for mobil.

Men basert på avisoppslagene mistenkte Bøhn og hans kollegaer at Johansen jobber etter samme modell som dem, og fremskyndet derfor lanseringen.

Nøyaktig hvor langt unna lansering Johansen er, vet ikke Bøhn, men han er fornøyd med å være først ute.

Det er ganske store forskjeller på det Vyke tilbyr og en lynmeldingstjeneste. Hovedforskjellen er at lynmeldinger kan sendes langt billigere, men Vykes SMS-modell kan leveres til alle, uten at mottakeren installerer samme program, og at det kan gjøres mer leveringssikkert, og nå folk alle steder der de kan motta vanlig SMS.

Både lynmeldinger på mobil og Vyke benytter seg av mobil datatrafikk, enten det baseres på GPRS, EDGE eller 3G-nett. Forskjellen er at lynmeldinger sendes over et slikt nett både fra avsenderen og ut til mottakeren. Med Vyke er det bare avsenderen som bruker mobildata, til å sende meldingen til Vykes server. Derfra genereres det en ordinær SMS som sendes videre til mottakeren.

GPRS-trafikk er langt billigere for en 160 tegns tekstmelding enn SMS, derfor kan Vyke kutte kostnadene på trafikk inn til sine servere, men ikke så mye som en lynmelding, som også kutter prisen ut.

Ifølge Bøhn koster GPRS-trafikken ved en av deres SMS-er mellom 1 og 3 øre, avhengig av abonnementet man bruker og antagelig lengden på beskjeden. Hvis man har fastpris på mobiltrafikk koster det ikke noe. Denne kostnaden kommer i tillegg til de 20 ørene Vyke krever for å levere SMS-en til mottakeren, hvorav en stor del går til mobiloperatøren til mottakeren.

Til toppen