Slo tallrekord med en halv million sifre

Verdens største primtall er funnet av en tysk øyekirurg, men er et univers unna å vinne den store premien.

Verdens største primtall er funnet av en tysk øyekirurg, men er et univers unna å vinne den store premien.

Primtall spiller en viktig rolle i krypteringsteknologi og PKI-løsninger. Det blir blant annet praktisk bruk for dem i Moderniseringsdepartementets planlagte borgerportal. Primtall vil brukes for å gi brukerne en unik nøkkel til sine personlig tilpassede tjenester.

Primtall er heltall som ikke kan deles på andre heltall enn seg selv eller 1. Det har lenge blitt jaktet på større og større primtall, og nylig ble det satt ny rekord. Når man først setter i gang er det ikke småtterier. Til sammenlikning blir for eksempel Norges stadig voksende oljefond ikke engang synlig på radaren hvis man regner tallet i øre. Det nye største kjente primtallet er 2 opphøyd i 25.964.951, minus én.

Verdens største primtall ble oppdaget 18. februar og har 7.816.230 sifre. Oppdageren er en tysk øyekirurg, Dr. Martin Nowak fra Tyskland, som brukte en PC med 2,4 GHz Pentium 4-prosessor.

Nyheten ble ikke sluppet før nå, fordi det først måtte verifiseres at tallet faktisk ikke kan deles. Til denne prosessen kreves tyngre skyts. Tallet ble først verifisert av Tony Reix fra Grenoble, som måtte regne fem dager i trekk med en 16-veis Itanium-basert Bull NovaScale.

Det siste året har X-prisen blitt vunnet, for første privateide romskip som kom ut i verdensrommet. Andre priser er ennå ikke vunnet, slik som prisen til den første snowboarderen som hopper ti meter over kanten av rampen.

De som jakter på primtall har også en slik pris, som er satt opp av Electronic Frontier Foundation. Hele 100.000 dollar går til den første som finner et primtall med over 10 millioner sifre. Forrige pris ble delt ut i mai 2000, da det første tallet over en million sifre ble oppdaget.

For å lese mer om prisen og prosjektet kan du ta en kikk på GIMPS-prosjektets hjemmeside. Men før du begir deg ut på jakt etter prisen er det verdt å merke seg at det kan bli en besettelse. Dr. Nowak leste nemlig en avisartikkel om GIMPS i april 1999, og seks år senere har han 24 datamaskiner som jobber med kalkulasjoner for GIMPS. En av dem brukte altså 50 dager på kalkulasjonen som satte rekorden.

Nowaks rekord er den åttende for GIMPS-prosjektet. For de som måtte være spesielt interessert kan man kjøpe plakater med alle sifrene i verdens største primatall fra Perfectly Scientific for 77 dollar, rammet inn for 247 dollar, som på bildet. Men vent litt, så får du med deg alle de 7,8 millionene sifre, ikke bare den gamle rekorden på 7,2 millioner.

Til toppen