BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sløsing med ressurser å skreddersy SAP

Mindre skreddersøm gjør SAP-systemet både rimeligere og mer effektivt, sier tidligere SAP-sjef.

8. mars 2007 - 07:43

SAP-integrering i større bedrifter kan være en svært kostbar affære. For en bedrift med 500 ansatte med ønske om mange spesialtilpasninger, kan prislappen havne på 50 til 75 millioner kroner.

Tidligere administrerende direktør i SAP Norge, i dag toppsjef i Pearl Consulting, Øystein Jåtog-Rød, mener at spesialtilpassede SAP-løsninger ikke svarer seg økonomisk.

En SAP-undersøkelse viser nemlig at 80 prosent av de spesialtilpassende løsningene ikke brukes etter ett år. Dermed kan det bli mye dyr moro for å løse et problem i en kortere periode.

Jåtog-Røds nye selskap Pearl Consulting er et rent SAP-konsulentselskap med leveranse av komplette SAP-løsninger til bedrifter og offentlige organisasjoner.

Selskapet ble etablert for nøyaktig ett år siden, og har allerede 13 SAP-konsulenter i gang ute hos bedriftene i tillegg til de tre lederne og medeierne Jåtog-Rød, Geir Thoresen og Ingemar Goksøyr.

Jåtog-Rød hevder allerede nå å tjene gode penger, ettersom selskapet er finansiert med egenkapital. Han skal snart legge fram resultatet.

– Vi benytter oss av standardiserte SAP-løsninger og beste praksis fra erfaringer som allerede er gjort ute i bedriftene. Ved å tilby slike løsninger kan vi klare å løse de samme forretningskritiske behov hos kundene på tre måneder og til bare noen få millioner kroner, forteller Jåtog-Rød til digi.no.

Målet er å ansette 40 konsulenter innen to år. Foreløpig er det kun erfarne konsulenter Pearl Consulting ønsker, men i et presset marked medgir Jåtog-Rød at de etter hvert også kan være villig til å utdanne egne SAP-konsulenter.

Videre vekst i år skal blant annet sikres gjennom å levere SAP-implementasjoner raskt og effektivt. Ved hjelp av forhåndsoppsatt løsning som dekker svært mange av behovene til bedriftene, skal det være mulig å gjøre implementeringen på to til tre måneder med et team på tre til fire personer, mener Jåtog-Rød.

En stor del av jobben ute hos kundene dreier seg i dag om tilpasninger til nye løsninger som CRM, dokumenthåndtering og løsninger for produktslivssyklus. I tillegg er det oppgraderinger på eldre versjonen som kan være både seks og syv år gamle.

Men det er også fortsatt mange bedrifter som ennå ikke har integrert ERP-løsninger. Jåtog-Rød anslår at så mange som 2000 mellomstore bedrifter ennå ikke har installert det, og denne kaken ønsker Pearl Consulting å ta sin bit av.

– SAP er standard programvare. Ja, det finnes mange alternativer, men det gjør det også i Microsoft Word, sier Jåtog-Rød.

Selv om noen organisasjoner har utvidet sin Word-implementasjon med avanserte maler og integrasjon med intranettløsninger og andre systemer, er det enda flere som bruker Word som en standard tekstbehandler uten spesialtilpassninger. Selv om det ikke er helt det samme, mener Jåtog-Rød at mange også kunne klart seg med en standard-implementasjon også av SAP.

De aller fleste kommer kunne klart seg med å implementere en av flere standardløsninger og så bygge videre på det etter hvert. Det tar tid og skaper ofte unødvendig komplekse løsninger med mange spesialtilpassninger.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.