– Slutt å hack oss

Amerikanerne lei kinesiske angrep.

– Slutt å hack oss
President Obamas nærmeste rådgiver innen sikkerhetsspørsmpl, Thomas Donilon, rettet en advarende pekefinger mot kinesiske myndigheter mandag. Bilde: Alex Wong/Getty Images/All Over Press

Det hvite hus kom mandag med sine tydeligste påstander mot kinesiske myndigheter. Den nasjonale sikkerhetsrådgiveren, Thomas Donlion, beskyldte Kina for å hacke amerikanske selskap med et hittil ukjent omfang og krevde at dette opphørte. Det melder Wall Street Journal.

– I økende grad forteller amerikanske selskap om sine seriøse bekymringer om sofistikerte og målrettede tyveri av konfidensiell forretningsinformasjon og proprietær teknologi gjennom kyberinnbrudd som stammer fra Kina, sa Donlion som møtte Asia Society. Dette er en organisasjon som jobber for å bedre forholdene mellom asiatiske land og verden rundt.

Donilon oppfordret i sitt foredrag kinesiske myndigheter til å anerkjenne alvoret i situasjonen, etterforske og stoppe de påståtte hacker-angrepene samt delta i en prosess for å skape internasjonale regler for hvordan kyber-domenet skal håndheves.

Kinesiske myndigheter har hardnakket benektet påstander om at de hacker fremmede nasjoner. Dette til trass for stadig flere indikasjoner på utbredt kinesisk hacker-aktivitet.

De har tidligere slått tilbake beskyldningene med argumentet at de selv er utsatt for en rekke hackerangrep.

En talsmann ved den kinesiske ambassaden i Washington D.C. ville ikke kommentere saken, men henviste til utenriksminister Yang Jiechi. Han sa under en pressekonferanse nylig at han ville ha et internasjonalt samarbeid med verdenssamfunnet om kybersikkerhet.

– Kyberrommet trenger ikke krig, men regler og samarbeid. Vi er motstandere av at kyberrommet blir en ny slagmark og av at internett blir et nytt verktøy for å blande seg inn i lands interne forhold, sa Jiechi.

En talskvinne for det hvite hus og dermed president Obama sa i etterkant av Donilons tale at han hadde løftet spørsmålet om kybersikkerhet nettopp for å understreke hvor alvorlig amerikanske styresmakter tar denne situasjonen.

– Gitt den økte medieoppmerksomheten, vår økende uro, og det faktum at kyberrommet har blitt et prioritert tema i våre diskusjoner med kineserne, var det fornuftig å inkludere dette i en tale som skulle understreke våre prioriteringer, sa talskvinne Catlin Hayden ifølge Wall Street Journal.

Dermed er det tydelig at ordkrigen mellom USA og Kina om kyberrommet tiltar. Om dette er skyggeboksing, eller om det er reell vilje til å finne en felles forståelse og dermed «slutte fred», vil bare fremtiden vise.

    Les også:

Les mer om: