Slutt å mase, Apple!

Snik-installering er ikke måten å dele ut programvare på.

KOMMENTAR: Slutt å mase, Apple!

Snik-installering er ikke måten å dele ut programvare på.

Hva i all verden er «bonjour»? Trenger jeg dette programmet som Apple prakker på meg? Har jeg lyst til å oppdatere programvaren?

Et digert vindu spretter opp på skjermen og forstyrrer meg. Allerede nå er jeg sur.

Er man noe over gjennomsnittet interessert i programvare, eller bare allment nysgjerrig, så kan det være fristende å godta tilbudet. «Hei, vi har laget en ny gratis nettleser, vær så god». Gå vekk.

I likhet med mange andre irriterer jeg meg eplegrønn over Apples manglende respekt for normal skikk og bruk. Grunnen er dette sprettoppvinduet, som minner om nye oppdateringer og frister med programvare jeg verken har bedt om eller trenger.

Problemet er bare at jeg har fått det samme tilbudet før, mange mange ganger. Og takket pent nei. Men det tar aldri slutt. Det er heller ikke lagt opp til at brukere på en enkel måte kan velge å aldri mer bli mast på.

Kanskje er tanken at vi til slutt gir opp eller trykker feil?

Kanskje er tanken at vi til slutt trykker feil?

Med «vi» så snakker jeg om Windows-brukere. Har man Mac OS X er man allerede låst inn i Apples verden, og (etter det jeg hører) plages man da ikke med slikt.

Kanskje er det så enkelt som at Apple på denne måten driver en imperialistisk programvareinvasjon. Sakte, men sikkert skal Windows-brukerne omvendes.

Det begynte med iTunes, musikkavspilleren jeg av en eller annen grunn bare må ha, selv om jeg bare ønsket å oppgradere mobiltelefonen min. Programmet brukes deretter som brekkstang for å lure inn stadig mer uønsket vås på PC-en.

Når du som bruker føler at du ikke lenger har kontroll over egen maskin, har du ikke bare rett til å føle deg frustrert. Du har en plikt til å bli forbanna.

Apple, selskapet som kanskje mer enn noe annet er kjent for brukervennlige løsninger, tråkker her rett i salaten. Det er ikke brukervennlig å mase på brukeren, og gjemme bort eller gjøre det umulig å slippe støyen.

Bonjour er forresten nesten verdt en sak i seg selv. Programmet het tidligere Rendezvous, men måtte døpes om etter en krangel om rettighetene til navnet. Tør vi gjette at navnene stammer fra selveste Steve Jobs himself, kjent frankofil som han er?

«Bonjour» skal etter sigende gjøre det enkelt for nettverksenheter å finne hverandre. Ingen konfigurasjon kreves. Eller tilbys. Aner vi et mønster her?

Apple tyr til popups med ferdig avkryssede valg av programvare, slik at vi som ikke vet bedre skal velge riktig.
Apple tyr til popups med ferdig avkryssede valg av programvare, slik at vi som ikke vet bedre skal velge riktig.
Til toppen