BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Slutt å skrike om IT-kompetanse

Nå må markedet slutte å skrike om mangel på IT-kompetanse og begynne å fokusere på hva slags kompetanse som trengs innenfor informasjonsteknologien. Dette sier Micro Design ASA, en bedrift som selv ser mangel på kompetent personale som det største hinderet for videre vekst.

Eirik Flaa
4. feb. 1998 - 07:56

- Alle skriker at det mangler IT-kompetanse, men som regel er det knyttet til bruk av datamaskiner. Vi tror det er et større problem i markedet å få kompetanse innenfor elektronikk. Det utdannes alt for få ingeniører innenfor data- og elektronikkfagene, sier administrerende direktør Kai Bogen i Micro Design ASA til digi.no.

Selskapet har levert fire av verdens fem største elektroniske veitollsystemer, og har vunnet flere kontrakter foran nesen på internasjonale storkonsern som Bosch og Mitsubishi. I 1997 omsatte bedriften for nærmere 120 millioner kroner.

- Vi har ligget i front i teknologiutvikling. Som mindre selskap har vi den fordelen at vi kan snu oss raskere etter kundens behov, sier markedssjef Terje Dahl og legger til at selskapet har ambisjoner om å beholde sin posisjon som et teknologiledende selskap.

Men til tross for at trondheimsbedriften er plassert i nærheten av Norges største tekniske miljø, NTNU, er tilgang på kompetent personell i dag det største hinderet for videre vekst. Selskapet, som idag består av 80 medarbeidere - de fleste ingeniører - regner med å måtte doble staben i løpet av to år dersom den planlagte veksttakten skal opprettholdes.

For Micro Design tar det tre år å lære opp en person, etter at vedkommende er ansatt. Skal elektronikkbedriften ha mulighet til å vokse videre på industrielle premisser heller enn å slå seg sammen med andre virksomheter med tilgang på kompetanse, må det nå settes bedre fokus på personalbehovet innenfor IT-bransjen, mener Bogen.

- Heller enn å snakke om behovet for IT-kompetanse, bør myndighetene nå begynne å konsentrere seg om hva som er fremtidsfagene innenfor IT. Det er et kjempeproblem å få tak i folk innenfor de tradisjonelle elektronikkfagene. Den håndverkskompetansen som ligger der, er det glipp på, sier han.

At mange også har vært mer opptatt av å propagandere Fornebu-skremselet enn å se nærmere på det faktiske behovet i bransjen, har gründerne i Micro Design liten forståelse for.

- Det er glimrende at det kommer store miljøer med trøkk. Det betyr at det settes superfokus på IT, og at IT endelig får den oppmerksomhet den fortjener. Det tror jeg er kjempeflott, sier Bogen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.