BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slutt for Lotus som eget selskap

Lotus har eksistert som eget selskap til tross for at IBM kjøpte dem i 1995. Nå er det slutt og selskapet blir en divisjon i IBM.

8. mars 2001 - 10:23

Et av IT-bransjens store og kjente programvare-selskaper går nå over i historiebøkene. Lotus Development Corporation kjempet i mange år mot Microsoft med sin kontorprogramvaresamling Smartsuite, men i praksis har selskapet i dag et produkt: Notes/Domino - et avansert system for å bygge samarbeidsprogrammer og Internett-applikasjoner som finnes for alle de store operativsystemene.


IBM kjøpte Lotus over natten i 1995, men selskapet har inntil nå eksistert som før. Deler av årsaken har vært store kulturforskjeller - Lotus holder til ved siden av MIT og Harvard i Boston og var kjent som svært liberale, blant annet i sosiale ordninger for homofile. I 1995 var IBM fremdeles blådressens høyborg, kjent for å ha finpusset reglene for bedriftsbyråkrati.


1. mai opphører Lotus som et eget selskap og blir i stedet en avdeling i IBMs Software-divisjon. IBM har ikke offentliggjort denne informasjonen, men når digitoday.no ringer, innrømmer IBM Norge-sjef Endre Rangnes hva som skal skje.

- Lotus Domino blir stadig mer avansert og da ønsker kunden å kjøpe den fra en totalleverandør sammen med konsulenttjenester og maskinvare. Målet med innfusjoneringen er kort og godt å selge mer Domino, sier Rangnes til digitoday.no. Foreløpig skal vi beholde Lotus-logoen uten noen IBM-endringer.

En annen medvirkende årsak er at Lotus som alle de andre store leverandørene opplever at salget faller sammen med den amerikanske økonomien. I januar sa selskapet opp 180 av sine 7.500 ansatte og nå ønsker IBM-sjef Lou Gerstner trolig å spare ytterligere penger.

- Her i Norge flytter alle de 45 ansatte ut på Mastemyr - vi trenger alle sammen, men i de store landene og USA vil Lotus beholde sine egen kontorer. En del funksjoner som administrasjon og markedsføring vil dog forsvinne, så det blir trolig noen oppsigelser, forteller Rangnes.

Ranges mener flyttingen vil fungere spesielt bra her i Norge fordi IBM allerede har 180 Lotus-konsulenter i sitt datterselskap Concrea på sittende på Mastemyr.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.