Slutt for ST-Ericsson i Grimstad

Nedleggelse ledd i konsernets forsøk på å oppnå bærekraftig drift.

Slutt for ST-Ericsson i Grimstad
ST Ericsson nedbemanner: Alle arbeidsplassene i Grimstad legges ned. Bilde: Google Street View

ST-Ericsson, felleseid datter av Ericsson og STMicroelectronics, meldte i går om nok et kvartal med uholdbart underskudd.

Konsernet utvikler prosessorer og andre brikker til mobiltelefoner og andre typer trådløse enheter. Det ble opprettet i februar 2009 ved at morselskapene slo sammen sine enheter for trådløs og mobil. I underkant av 7000 ansatte – hvorav over 85 prosent driver med forskning og utvikling – er spredd over hele verden. De viktigste sentrene for virksomheten er i Frankrike, Sveits, Sverige, Finland, Tyskland, Storbritannia, India, Singapore, Kina, Japan og Korea.

Regnskapet for tredje kvartal viser et proforma nettoresultat på minus 190 millioner dollar, av en omsetning på 359 millioner dollar. Tilsvarende tall for tredje kvartal i fjor var 211 millioner dollar i tap av en omsetning på 412 millioner.

Konsernledelsen peker på at pågående kostnadskutt har gitt resultater, og at omsetningen viser positive tegn. De viser da til andre kvartal, der tapet var 318 millioner dollar av en omsetning på 344 millioner. Det er imidlertid lite håp om høyere omsetning i fjerde kvartal.

I tillegg til kostnadskutt og effektivisering, orienteres virksomheten i stadig større grad mot Asia og mot viktige kunder som Samsung og Lenovo. Den nye Samsung Galaxy SIII mini er blant 20 nye enheter lansert det siste året, basert på ST-Ericssons plattform NovaThor.

Kuttene får virkning også i Norge.

Salige Ericsson Norge omfattet 900 arbeidsplasser i 2001. I 2003 var de redusert til 350, fordelt på Grimstad, Halden og Asker. Stolleken gikk videre, og etter hvert var det bare Grimstad igjen. Siden har Grimstad opplevd ytterligere kutt.

I dag melder Fædrelandsvennen at ST-Ericsson legger ned sin virksomhet i Grimstad.

90 arbeidsplasser – et unikt utviklingsmiljø i Norge – forsvinner. Nedleggelsen skal gjennomføres innen andre kvartal.

Personalsjef Ole Dag Svebak sier til Fædrelandsvennen at den lokale ledelsen og de tillitsvalgte er uenige i vurderingen gjort av ST-Ericsson sentralt, men at det er lite å gjøre med det nå.

Les mer om: