Slutt på analog tv i Rogaland

Om ei uke stanses de analoge signalene i Rogaland, deretter følger resten av Norge.

Om ei uke stanses de analoge signalene i Rogaland, deretter følger resten av Norge.

Stavanger (NTB-Mette Estep): Om ei uke stanses de analoge signalene i Rogaland, deretter følger resten av Norge. RiksTV får 1.500 henvendelser per dag fra folk som lurer på hva de skal gjøre når det digitale bakkenettet tar over.

Den 4. mars blir tv-skjermen svart for rogalendinger som per i dag bare tar imot analoge signaler via antenne. Per 19. februar gjaldt det omkring 10.600 husstander, eller om lag 26.000 personer, ifølge en undersøkelse foretatt av Norstat.

– Erfaringer fra overgangen til digitalt bakkenett i Sverige viser at folk ventet lenge med å skaffe seg dekoder, men de handlet når de måtte, sier kommunikasjonsdirektør Anne Karin Augland i Norsk Televisjon (NTV) til NTB.

Ikke så vanskelig
NTV, som står for utbyggingen og driften av bakkenettet, og RiksTV som distribuerer tv-løsninger, mottar 1.500 henvendelser daglig på sin felles informasjonstelefon. Av dem som ringer, er det bare én prosent som ber om hjelp til installasjon, mens mange har spørsmål om den forestående overgangen.

En av fire husstander i Norge ser i dag TV via antenne, men mange vet ikke selv hvilken mottaksløsning de har.

For seere i Rogaland er det bare å slå på distriktssendingene til NRK for å finne ut om noe må gjøres. Der har de i over en måned latt rulle en beskjed over skjermen til analoge mottakere om at skjermen vil bli svart 4. mars.

– Vi har fått oppringninger fra folk som syns det er forferdelig irriterende, men de blir i hvert fall klar over at dette gjelder dem. Hvis man bor i Rogaland og ikke har sett dette, kan man slappe av, sier Øyvind Werner Øfsti, informasjonssjef i NRK.

Ordningen med såkalt crawltekst på skjermen vil også benyttes i de andre regionene når det nærmer seg for stenging av deres analoge nett.

Fjorder og fjell
Det analoge nettet skal stenges region for region fram til utgangen av 2009. Det nye bakkenett for digitale fjernsynssendinger er allerede på plass i Sør-Norge og vil åpne i høst i Nord-Norge.

– Særlig i fylker med mange dype fjorder og høye fjell er det mange som bare ser TV med antenne. Vi oppfordrer dem til å ordne en ny løsning så raskt som mulig, for jo lenger man venter, og større er faren for ventetid, kaos og svart skjerm når tiden er inne for å slukke det analoge nettet i disse områdene, sier Auglend i NTV.

I Rogaland er det foretatt en undersøkelse som viser at folk i fylket har fulgt godt med, 96-98 prosent er godt informert om overgangen 4. mars. 90 prosent av dem som bare mottar analoge signaler, har enten gjort noe med det eller så har de en klar plan om hva de skal gjøre. De resterende 10 prosentene har ikke bestemt seg for hva de skal gjøre ennå.

Til toppen