BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slutt på at pc-en ikke forstår deg

På Intels utviklersamling står «kontekst-drevet brukeropplevelse» i fokus.

Slik åpnet presentasjonen om kontekstbevisst informasjonsbehandling på Intels utvikleerkonferanse.
Slik åpnet presentasjonen om kontekstbevisst informasjonsbehandling på Intels utvikleerkonferanse. Bilde: Intel
17. sep. 2010 - 15:24

På utviklerkonferansen som Intel arrangerte i San Francisco denne uken – Intel Developer Forum – presenterte arrangøren nye synspunkter på det de mener er kjernen i morgendagens informasjonsbehandling: kontekstbevisst IT eller «context aware computing». Intels teknologisjef Justin Rattner sto som ansvarlig for presentasjonen, som kan lastes ned fra denne siden.

Rattner ser for seg hvordan nye måter å bygge kontekstbevissthet inn i IT-apparater, gjennom sensorer, posisjoneringssystemer og intelligent programvare som samler på personlig erfaring, vil endre fundamentalt samhandlingen mellom menneske og maskin og tjenestene som formidles gjennom IT-utstyr.

Intels utviklere tror utviklingen innen prosessorytelse, bredbånd og sensorer gjør at kontekst kan bygges inn i apparater i daglig bruk. Kontekstbevisste apparater vil være i stand til å forutse hva man ønsker å gjøre med dem, og kunne opptre mer som personlig assistent enn som tradisjonell datamaskin. Selskapet ser det følgelig som påkrevet å legge opp til at også neste generasjons IT-produkter søker seg til Intels plattformer.

Intel er slett ikke alene om å spå at kontekst vil spille en stadig større rolle. I oktober i fjor holdt en av de ledende analytikerne i Gartner, Peter Sondergaard, et oppsiktsvekkende foredrag der han blant annet spådde slutten på Silicon Valleys rolle som drivkraft innen IT. I det samme foredraget pekte han ut kontekstbevisst (eller kontekstavhengig) IT som den fremste av tre tendenser som vil dominere utviklingen på lengre sikt. De to andre var driftsteknologi, definert som apparater, sensorer og programvare for å styre eller overvåke fysiske ressurser og prosesser i sanntid, med tanke på å opprettholde IT-systemets integritet, og mønsterbasert strategi, en ny modell for beslutningsstøtte, der man prøver å fange opp såkalt svake signaler fra markedet, i form av nye og underliggende mønstre, og utnytte dem i konkurransen.

I våres kunngjorde Siemens et viktig skritt med følger for både kontekstbevisst IT og driftsteknologi, i form av sensorer som ikke trenger batteri, men henter det de trenger av energi fra de nærmeste omgivelsene.

I sitt foredrag, pekte Rattner på at GPS-koordinater og bevegelsesretning tilfører mobiltelefonen en del informasjon om hva man holder på med. Hvem man har ringt til nylig eller fått meldinger fra, kalenderinformasjon og så videre, kan supplere mobiltelefonens oppfatning av hva som skjer. Rattner ser for seg at dette kan suppleres med opplysninger hentet gjennom en mengde andre sensorer nedfelt i utstyret.

– Tenk deg at pc-en forstår at du sannsynligvis vil bruke bil for å nå din neste avtale, og samtidig følger med i det løpende trafikkbildet, slik at den kan varsle deg om at det vil lønne seg å være ti minutter tidligere ute på grunn av en trafikkork, fantaserte Rattner.

En annen ide er en kontekstbevisst fjernkontroll, som sanser hvem som holder den i øyeblikket, og velger automatisk de korrekte personlige tv-innstillingene.

Slik kan en fjernkontroll finne ut av hvem som holder den. <i>Bilde: Intel</i>
Slik kan en fjernkontroll finne ut av hvem som holder den. Bilde: Intel

– I laboratoriene våre kan vi allerede demonstrere denne typen funksjonalitet, sa Rattner.

Blant prototypene som Rattner fikk demonstrert fra scenen var en «PVA», en «personal vacation assistant». Den samler opp informasjon fra en rekke kilder, blant annet om personlige preferanser, for å gi tilpassede tips om begivenheter eller severdigheter der man ferierer i øyeblikket, eller steder man er i ferd med å bevege seg mot.

Intel har gående et prosjekt kalt SENS – «socially enabled services» – for å utforske mulighetene i apparater som prøver å sanse og forstå hva brukeren holder på med i øyeblikket.

Rattner forsikret at Intel også tenker sikkerhet og personvern i dette og andre kontekstprosjekter, slik at den kommende teknologien ikke undergraver verdier man ønsker å hevde også i framtiden.

Dette er kjernen i Intels arbeid med kontekstbevisst IT: En algoritme som tolker det apparatet fanger opp fra mikrofon, kamera, GPS osv, sammen med informasjon hentet gjennom hvordan apparatet er blitt brukt over tid. <i>Bilde: Intel</i>
Dette er kjernen i Intels arbeid med kontekstbevisst IT: En algoritme som tolker det apparatet fanger opp fra mikrofon, kamera, GPS osv, sammen med informasjon hentet gjennom hvordan apparatet er blitt brukt over tid. Bilde: Intel

Et interessant prosjekt som Rattner nevnte til slutt, går ut på å finne ut av hvordan målbare endringer i hjerneaktivitet kan brukes til å styre elektronisk apparatur, slik at mobiltelefoner og pc-er lettere skal forstå hva man tenker på. Dette prosjektet drives i fellesskap av Intel, Carnegie Mellon University og University of Pittsburgh.

Alle som sliter med å få pc-en til å forstå hva man egentlig ønsker å gjøre vil nok se fram til en vellykket kommersialisering av dette prosjektet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.